Mascarpone je skvělý základ pro mnoho nejrůznějších krémů a dezertů. Ale co dělat, když máte chuť na moučník s mascarpone a zapomněli jste jej koupit? Ne vždy jsme ochotní se rozjet do obchodu jen pro jednu ingredienci. Mascarpone si můžete vyrobit i doma!
Ingredience (2 x sklenice)
Postup přípravy
Dva kelímky smetany ke šlehání dáme do větší mísy. Začneme vařit ve vodní lázni, snížíme teplotu a necháme jen probublávat.
Jakmile se smetana zahřeje, přidáme citrónovou šťávu. Za občasného míchání necháme vařit asi 15 minut. Smetana mírně zhoustne a na okrajích mísy se začne usazovat tuk.
Poté si připravte jemné sítko a hrnec. Sítko položte na hrnec a do sítka rozložte čistou utěrku. Směs vlijte do utěrky.
Nechejte zchladnout, přiklopte poklicí a dejte na 24 hodin do lednice. Poté použijte do krémů nebo dezertů.
Nutriční hodnoty (1 x sklenice)
Energ. hodnota: 681.65 kcal |
Protein: 5.71 g |
Sacharidy: 6.18 g |
z toho cukr: 6.03 g |
Tuk: 72.18 g |
z toho nas. MK: 46.07 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2156-domaci-mascarpone-syr