Domácí mascarpone sýr

Mascarpone je skvělý základ pro mnoho nejrůznějších krémů a dezertů. Ale co dělat, když máte chuť na moučník s mascarpone a zapomněli jste jej koupit? Ne vždy jsme ochotní se rozjet do obchodu jen pro jednu ingredienci. Mascarpone si můžete vyrobit i doma!

Ingredience (2 x sklenice)

Postup přípravy

  1. Dva kelímky smetany ke šlehání dáme do větší mísy. Začneme vařit ve vodní lázni, snížíme teplotu a necháme jen probublávat.
  2. Jakmile se smetana zahřeje, přidáme citrónovou šťávu. Za občasného míchání necháme vařit asi 15 minut. Smetana mírně zhoustne a na okrajích mísy se začne usazovat tuk.
  3. Poté si připravte jemné sítko a hrnec. Sítko položte na hrnec a do sítka rozložte čistou utěrku. Směs vlijte do utěrky.
  4. Nechejte zchladnout, přiklopte poklicí a dejte na 24 hodin do lednice. Poté použijte do krémů nebo dezertů.

Nutriční hodnoty (1 x sklenice)

Energ. hodnota: 681.65 kcal | Protein: 5.71 g | Sacharidy: 6.18 g | z toho cukr: 6.03 g | Tuk: 72.18 g | z toho nas. MK: 46.07 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2156-domaci-mascarpone-syr