Obrácené sushi patří svou přípravou k náročnějším variantám sushi. Do jeho výroby se pusťte až když už jste si mírně techniku výroby sushi osahali.
Podává se s nakládaným zázvorem na sushi, sójovou omáčkou a wasabi.
Ingredience (8 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si důkladně propláchneme sushi rýži. Proplachujeme vlažnou vodou. Rýži nasypeme do hrnce, zalejeme vodou a necháme chvíli stát. Promícháme rukou, vodu vylijeme. Toto opakujeme asi 5 x.
Nakonec zalijeme vlažnou vodou na vaření, nad rýží musíte mít množství vody ve výšce asi na 1 článek prstu.
Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí a vaříme na mírnější stupeň až se voda zcela vyvaří.
Poté necháme pod poklicí vychládnout. Necháme na sporáku, nedáváme do peřin nebo podobný postup jako s běžnou rýží.
Jakmile je rýže vlažná, vmícháme do ní 6 lžic rýžového octa. Abyste nemuseli trefovat správný poměr, použijeme rovnou ochucený ocet.
Salátovou okurku a lososa nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. Můžeme přidat i mango nebo avokádo, ale stačí tyto dvě ingredience.
Na ruce si připravte misku se studenou vodou. Dále si nachystejte rohož na výrobu sushi a potravinářskou fólii.
Na rohož dejte čtverec potravinářské fólie, lepší jsou ty silnější typy fólií.
Mořskou řasu rozstřihněte po délce a položte lesklou stranou nahoru do horní části folie. Jen na řasu natřete rýži. Zakryjte celou délku i šířku řasy. Posypte sezamovým semínkem.
Chytněte řasu a otočte. Teď ji budete mít na spodní straně fólie, sezamem dolů. Doprostřed řasy dejte lososa a okurku. Pevně zatočte s pomocí rohože a fólie. Uložte bez fólie do lednice.
Všechny rolky nechte alespoň půl hodiny v lednici. Poté rozkrájejte na 3 cm silná kolečka.
Podávejte s wasabi a sójovou omáčkou. Přidejte nakládaný sushi zázvor.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 336.56 kcal |
Protein: 11.40 g |
Sacharidy: 58.70 g |
z toho cukr: 0.30 g |
Tuk: 5.05 g |
z toho nas. MK: 1.00 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2124-obracene-sushi