Italové jsou známí po celém světě svým kuchařským uměním a italské zákusky jsou věhlasné. Můžeme jmenovat např. i u nás dostupné tiramisu nebo plněné trubičky cannoli.
My jsme si dnes pro vás připravili o trochu jednodušší recept, na kterém nás zaujalo, že se italské kuličky s mandlemi nepečou, ale smaží. V případě, že milujete vůni citrónu a pomeranče mísící se s chutí vanilky, grapa (alkohol) a mandlí pak tento recept určitě vyzkoušejte, nebudete zklamáni.
Přejeme dobrou chuť!
Ingredience (5 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme mandle na drobno a připravíme si je do mističky na později.
Máslo si dáme rozehřát a připravíme si mísu na těsto.
Přes síto do mísy prosejeme mouku, cukr a prášek na pečení, přidáme muškátový oříšek a špetku soli.
Vytvoříme uprostřed důlek a do něj nalijeme rozmíchaná vejce, rozehřáté máslo, vanilkový a mandlový extrakt a 4 lžíce grappa, citrónovou a pomerančovou kůru a rozmícháme do hladkého těsta.
Když se těsto nelepí a drží tvar, tak na závěr do něj přidáme na drobno nakrájené mandle a opět pořádně prohněteme a dáme na 30 min do alobalu, aby se prolnuly chutě a mouka více nasákla (nedáváme do lednice).
Po 30 min. z kousků těsta tvoříme silnější nudličky, které nakrájíme na stejné dílky a z těch vytvoříme stejně velké kuličky.
Do fritovacího hrnce nalijeme olej a necháme rozehřát.
Je nutné kuličky smažit na mírném plamenu, kuličky při smažení nakynou. Smažíme do zlatavého zabarvení ze všech stran.
Jakmile jsou kuličky, jak se říká „do zlatova“ vyndáme je a posypeme ještě za tepla moučkovým cukrem, aby na nich krásně zkrystalizoval a dodal jim tak sladkou chuť.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 321.63 kcal |
Protein: 8.20 g |
Sacharidy: 35.01 g |
z toho cukr: 6.65 g |
Tuk: 12.21 g |
z toho nas. MK: 4.08 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2095-italske-smazene-kulicky-s-mandlemi