Italské smažené kuličky s mandlemi

Italové jsou známí po celém světě svým kuchařským uměním a italské zákusky jsou věhlasné. Můžeme jmenovat např. i u nás dostupné tiramisu nebo plněné trubičky cannoli.

My jsme si dnes pro vás připravili o trochu jednodušší recept, na kterém nás zaujalo, že se italské kuličky s mandlemi nepečou, ale smaží. V případě, že milujete vůni citrónu a pomeranče mísící se s chutí vanilky, grapa (alkohol) a mandlí pak tento recept určitě vyzkoušejte, nebudete zklamáni.

Přejeme dobrou chuť!

Ingredience (5 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si nakrájíme mandle na drobno a připravíme si je do mističky na později.
  2. Máslo si dáme rozehřát a připravíme si mísu na těsto.
  3. Přes síto do mísy prosejeme mouku, cukr a prášek na pečení, přidáme muškátový oříšek a špetku soli.
  4. Vytvoříme uprostřed důlek a do něj nalijeme rozmíchaná vejce, rozehřáté máslo, vanilkový a mandlový extrakt a 4 lžíce grappa, citrónovou a pomerančovou kůru a rozmícháme do hladkého těsta.
  5. Když se těsto nelepí a drží tvar, tak na závěr do něj přidáme na drobno nakrájené mandle a opět pořádně prohněteme a dáme na 30 min do alobalu, aby se prolnuly chutě a mouka více nasákla (nedáváme do lednice).
  6. Po 30 min. z kousků těsta tvoříme silnější nudličky, které nakrájíme na stejné dílky a z těch vytvoříme stejně velké kuličky.
  7. Do fritovacího hrnce nalijeme olej a necháme rozehřát.
  8. Je nutné kuličky smažit na mírném plamenu, kuličky při smažení nakynou. Smažíme do zlatavého zabarvení ze všech stran.
  9. Jakmile jsou kuličky, jak se říká „do zlatova“ vyndáme je a posypeme ještě za tepla moučkovým cukrem, aby na nich krásně zkrystalizoval a dodal jim tak sladkou chuť.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 321.63 kcal | Protein: 8.20 g | Sacharidy: 35.01 g | z toho cukr: 6.65 g | Tuk: 12.21 g | z toho nas. MK: 4.08 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2095-italske-smazene-kulicky-s-mandlemi