Hovězí guláš se zeleninovým základem

Hovězí guláš je tradiční recept, který známe už od našich babiček. Do guláše můžete použít i vepřové maso, my máme raději hovězí. Oproti tradičnímu guláši se tento liší v základu, kde se k dušení masa přidá i zelenina a nepřidává se voda.

Díky tomu guláš získá výbornou zeleninovou chuť a pochutná si celá rodina.

Nakonec je možné místo zahuštění moukou a vodou, použít nastrouhanou bramboru. Necháte ji chvilku povařit a uvidíte, že nepoznáte rozdíl.

Vyzkoušejte recept na hovězí guláš a dejte nám pak vědět, jak vám chutnal.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme cibuli, hovězí maso a zeleninu a vše nakrájíme na malé kousky. Zeleninu co nejvíce na drobno, aby se v guláši rozvařila.
  2. Do hrnce si připravíme olivový olej, použít můžete i obyčejný a dáme orestovat na drobno nakrájenou cibulku.
  3. Jakmile je cibulka pěkně do zlatova, zesílíme teplotu varné desky a přidáme na kousky nakrájené maso, které necháme krátce osmahnout z obou stran. Poté je nutné zeslabit teplotu varu a přidáme do hrnce sladkou papriku, nakrájené rajčata a bílé papriky. Vše důkladně promícháme.
  4. Aby guláš dostal výbornou a silnou chuť, pak doporučujeme přidat k zelenině hovězí bujón. Promícháme i se solí a pepřem a takto bez přilévání vody necháme dusit ve vlastní šťávě do změknutí masa.
  5. Jakmile je maso měkké, zahustíme moukou a trochou vody nebo můžete zahustit nastrouhanou bramborou a dochutit solí a pepřem.
  6. Guláš je nejlepší až druhý den, když se uleží. Poté ho můžete podávat s knedlíky nebo těstovinami, ale i s rýží je vynikající. Přejeme dobrou chuť.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 231.22 kcal | Protein: 21.72 g | Sacharidy: 17.42 g | z toho cukr: 11.26 g | Tuk: 6.71 g | z toho nas. MK: 4.37 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2070-hovezi-gulas-se-zeleninovym-zakladem