Hovězí guláš je tradiční recept, který známe už od našich babiček. Do guláše můžete použít i vepřové maso, my máme raději hovězí.
Oproti tradičnímu guláši se tento liší v základu, kde se k dušení masa přidá i zelenina a nepřidává se voda.
Díky tomu guláš získá výbornou zeleninovou chuť a pochutná si celá rodina.
Nakonec je možné místo zahuštění moukou a vodou, použít nastrouhanou bramboru. Necháte ji chvilku povařit a uvidíte, že nepoznáte rozdíl.
Vyzkoušejte recept na hovězí guláš a dejte nám pak vědět, jak vám chutnal.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme cibuli, hovězí maso a zeleninu a vše nakrájíme na malé kousky. Zeleninu co nejvíce na drobno, aby se v guláši rozvařila.
Do hrnce si připravíme olivový olej, použít můžete i obyčejný a dáme orestovat na drobno nakrájenou cibulku.
Jakmile je cibulka pěkně do zlatova, zesílíme teplotu varné desky a přidáme na kousky nakrájené maso, které necháme krátce osmahnout z obou stran. Poté je nutné zeslabit teplotu varu a přidáme do hrnce sladkou papriku, nakrájené rajčata a bílé papriky. Vše důkladně promícháme.
Aby guláš dostal výbornou a silnou chuť, pak doporučujeme přidat k zelenině hovězí bujón. Promícháme i se solí a pepřem a takto bez přilévání vody necháme dusit ve vlastní šťávě do změknutí masa.
Jakmile je maso měkké, zahustíme moukou a trochou vody nebo můžete zahustit nastrouhanou bramborou a dochutit solí a pepřem.
Guláš je nejlepší až druhý den, když se uleží. Poté ho můžete podávat s knedlíky nebo těstovinami, ale i s rýží je vynikající. Přejeme dobrou chuť.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 231.22 kcal |
Protein: 21.72 g |
Sacharidy: 17.42 g |
z toho cukr: 11.26 g |
Tuk: 6.71 g |
z toho nas. MK: 4.37 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2070-hovezi-gulas-se-zeleninovym-zakladem