Máte rádi sladká jídla? Co takhle rýžový nákyp se švestkami? Co se ovoce týče, volba je jen na vás, můžete použít také meruňky nebo broskve.
Ingredience (4 x porce)
na vymazání formy
na posypání hotového nákypu
Postup přípravy
Rýži důkladně propláchneme, zalijeme horkým mlékem, osolíme a vaříme doměkka. Během vaření promícháme, aby se rýže nepřipálila. Necháme zchladnout.
V misce utřeme máslo s cukrem i vanilkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky s cukrem promícháme se zchladlou rýží a opatrně vmícháme bílkový sníh. Vymažeme pekáček či zapékací formu, na dno dáme vrstvu rýže, na rýži poklademe švestky a zakončíme vrstvou rýže.
Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů, později odklopíme (orientujte se dle vlastní trouby). Hotový nákyp by měl mít zlatavý povrch. Nákyp rozdělíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 872.38 kcal |
Protein: 21.96 g |
Sacharidy: 122.86 g |
z toho cukr: 63.15 g |
Tuk: 33.46 g |
z toho nas. MK: 18.39 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2024-ryzovy-nakyp-se-svestkami