Pečené kuře na houbách s dušenou rýží

Sezóna hub je stále v plném proudu a u nás nesmí chybět kuře na houbách s dušenou rýží.

Ingredience (4 x porce)

na přílohu

na oblohu

Postup přípravy

  1. Kuře omyjeme, osušíme, naporcujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme a vložíme do pekáčku. Poklademe plátky másla. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a houby. Sušené houby si předem namočíme.
  2. Podlijeme, zakryjeme druhým pekáčkem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme asi na 190 stupňů cca 40 minut. Mezitím porce kuřete poléváme štávou, podle potřeby podlijeme. Poté odklopíme, zvýšíme teplotu alespoň na 220 stupňů a dopečeme dozlatova.
  3. Jakmile vkládáme do trouby kuře, můžeme spolu s ním vložit i zapékací formu s rýží. Na dno zapékací formy dáme orestovanou cibulku, vsypeme propláchnutou rýži a zalijeme horkou vodou. Vždy si pamatujeme, že dáváme jednou tolik vody, co jsme dali rýže. Osolíme a v troubě dusíme bez míchání na 190 stupňů cca 30 minut. Zpočátku můžeme dusit zakryté, poté odklopíme. Čas a teplotu je třeba i vychytat dle vlastní trouby.
  4. Kuře s rýží můžeme také podávat s mixem listových salátů.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 835.98 kcal | Protein: 51.28 g | Sacharidy: 69.89 g | z toho cukr: 1.95 g | Tuk: 38.09 g | z toho nas. MK: 3.99 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2023-pecene-kure-na-houbach-s-dusenou-ryzi