Medovníkové řezy

Kdo by si k šálku kávy nedal lahodný medovník? Domácí příprava zabere trochu času, ale výsledek stojí za námahu. Medovníkové řezy vydrží dlouho vláčné a lednici budete otevírat každou chvíli.

Ingredience (25 x porce)

Těsto

Krém

Nátěr

Posypka

Postup přípravy

  1. Jako první si uvařte karamelové salko. Dá se koupit hotové, ale není tak jemné, jako když si ho připravíte doma. Plechovku salka celou ponořte do vroucí vody a nechejte 2 hodiny pod poklicí probublávat. Poté vytáhněte a nechejte úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne.
  2. Nad parou budeme šlehat máslo s medem, cukrem, vejcem a smetanou. Není dobré mít vodní lázeň, obsah misky by měl stále zůstat vlažný, vejce se nesmí příliš zahřívat. Jde jen o to, aby vám dobře povolilo máslo a hezky se spojilo s medem. Šleháme mixérem do husté kaše.
  3. V jiné míse smícháme mouku s jedlou sodou. Postupně přisypáváme ke kaši a na pomalý stupeň zašleháváme. Jde to jen chvíli, poté je nutné dopracovat ručně. Propracovávejte na vále. Zpočátku těsto hodně lepí. Záleží na kvalitě medu. Někdy je třeba podsypat.
  4. Dlouze propracujte, výsledné těsto by mělo mírně lepit, ale ne příliš. Hotové těsto dejte do sáčku a do lednice odpočinout, alespoň na 3 hodiny, ale lépe do druhého dne.
  5. Vytáhněte z lednice a nechejte v sáčku v pokojové teplotě alespoň jednu hodinu, bude se vám lépe válet.
  6. Vystřihněte si z tvrdého papíru šablonu 7 x 34 cm. Řezy dělám často a mám na tuto míru vyrobené nerez vykrajovadlo. Rozměr vycházel z velikosti plechu, na plechy, které používám se mi vejdou 3 pláty vedle sebe a v troubě mám 4 úrovně pečení. Pokud máte jiné velikosti (délky) plechu, vyrobte si jinou šablonu, jen budete mít jiný výsledný počet plátů.
  7. Nachystejte si pečící papíry a těsto rozválejte vždy na pečícím papíru. Vykrojte 3 pláty a dejte na plech. Pracujte rychle, těsto by nemělo příliš osychat. Pokud vám to trvá déle, dejte mezitím celý plech do sáčku, nejlepší jsou na to velké sáčky na odpadky. Vyválené těsto by mělo být maximálně 2 mm silné.
  8. Plechy dejte do rozehřáté trouby na 180 stupňů, pečte na horkovzduch najednou celou dávku. Z dávky by vám mělo jít vyválet 12 plátů a něco zbyde. Zbytek rozválejte na stejnou tloušťku a dejte také upéct, tvar je jedno, těsto se bude strouhat. Kdo musí péct po jednom plechu, ostatní plechy s těstem mějte v sáčcích.
  9. Pečte asi 5 až 10 minut. Hotové těsto by mělo být po vytáhnutí z trouby pružné a měkké. Nechte vychladit.
  10. Pečte asi 5 až 10 minut. Hotové těsto by mělo být po vytáhnutí z trouby pružné a měkké. Nechte vychladit.
  11. Připravte si nátěr. Svařte vodu s cukrem a nechte vychladnout. Do vychladnutého zamíchejte rum.
  12. Na každý řez budete potřebovat 4 pláty. Spodní plát natřete z horní strany, každý další plát z obou stran nátěrem.
  13. Poté natírejte krémem. V tenké vrstvě natřete i boky a horní stranu.
  14. Příprava krému: Zkaramelizované salko smíchejte s namletými ořechy (opravdu jemně mleté) a změklým máslem. Dejte do lednice na 1 hodiny tuhnout. Před potíráním nechejte chvíli v pokojové teplotě.
  15. Poté rozemelte ořechy s posledním zbytkem těsta nebo těsto nastrouhejte na jemném struhadle a posypejte boky i horní stranu. Dejte do lednice na 24 hodin. Pokud máte krém příliš měkký, nechte nejprve ztuhnout v lednici celé řezy a posyp dodělejte až poté.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 318.99 kcal | Protein: 4.37 g | Sacharidy: 38.05 g | z toho cukr: 23.00 g | Tuk: 16.79 g | z toho nas. MK: 9.07 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1955-medovnikove-rezy