Houbová omáčka

V houbové sezóně, ale i mimo ni, si rádi dopřejeme hebkou houbovou omáčku. Příprava je rychlá a oběd pro celou rodinu bude stát jen pár korun.

Ingredience (3 x porce)

Postup přípravy

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Použít můžeme i nožičky. Pokud budete používat sušené houby, namočte je předtím v mléce.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme žampiony a drcený kmín. Restujeme asi 10 minut na mírném stupni.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a přidáme mouku. Zamícháme a jakmile zpění, zalejeme mlékem. Vzniklou hustou kaši rychle mícháme a postupně přiléváme vodu. Množství vody dolejte podle toho, jak hustou chcete výslednou omáčku.
  4. Do základu přimícháme vše z pánve, tedy ochucené houby i máslo.
  5. Omáčku ochutíme worcesterem, solí a pepřem. Poté postupně přidejte cukr a ocet. Vždy ochutnejte, než přidáte další lžičku. Omáčka by měla být sladkokyselá. Nakonec vmíchejte smetanu a už nevařte.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 496.85 kcal | Protein: 7.60 g | Sacharidy: 16.96 g | z toho cukr: 10.24 g | Tuk: 45.08 g | z toho nas. MK: 24.91 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1944-houbova-omacka