Zapékané brambory s řepou a hlívou

Bezmasé jídlo, které ovšem neztrácí atraktivitu a výbornou chuť. Díky pečené červené řepě je příjemně nasládlé a hlíva ústřičná zůstane hezky křupavá.

Ingredience (2 x porce)

Postup přípravy

  1. Červenou řepu dáme vařit asi na 30 minut. Měla by jít oloupat ale nebýt úplně měkká. Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky. Cibuli na proužky, očištěnou mrkev na kolečka. Hlívu očistíme a natrháme na větší kousky.
  2. Zapékací mísu si vymažeme sádlem s prolisovaným česnekem. Na vymazání použijeme 2 stroužky česneku, ostatní 2 prolisujeme do směsi brambor.
  3. Řepu oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambory, hlívu a zeleninu dáme do větší misky a dobře okořeníme. Koření může být i více, brambory hodně nasáknou.
  4. V misce dlouze a důkladně promíchat spolu s kořením a prolisovaným česnekem.
  5. Přendat do zapékací misky a podlít trochou vody. Přiklopit poklicí.
  6. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Poté vylejeme z pekáče všechnu vypečenou vodu a zalijeme smetanou. Nahoru dáme plátkový sýr. Pečeme odklopené dalších 20 až 30 minut.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 823.91 kcal | Protein: 26.48 g | Sacharidy: 83.54 g | z toho cukr: 18.99 g | Tuk: 38.79 g | z toho nas. MK: 20.63 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1923-zapekane-brambory-s-repou-a-hlivou