Dort s hezkým překvapením uvnitř. Příprava těsta i krému je jednoduchá, chce to jen trochu času na pečlivé stočení. Výsledek stojí za to. Dort je na řezu krásně pruhovaný.
Ingredience (16 x porce)
Vymazat a vysypat plech
Krém
Postup přípravy
Žloutky a bílky oddělíme. Ve šlehači šleháme žloutky s cukrem do zbělání.
Bílky ušleháme do sněhu, můžeme přidat špetku soli.
Do žloutků s cukrem opatrně zamícháme mouku a mléko. Vařečkou vmícháme sníh. Jen opatrně převalujeme přes těsto, aby bylo hezky nadýchané.
Vymažeme široký plech a vysypeme jej moukou. V tomto případě je to opravdu lepší než použít pečící papír.
Rozetřeme v tenké vrstvě až do okrajů. Dáme péct na 180 stupňů na 20 až 30 minut.
Mezitím připravíme krém. Lískooříškovou pomazánku (nemusí to být Nutella) promixujeme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu přidávejte postupně, každá lískooříšková pomazánka má jinou hustotu. Krém musí být možné rozetřít, ale nesmí téct a měl by být spíše tužší.
Upečené těsto vytáhneme z trouby. Necháme chvíli zchladnout. Ještě teplé stočíme, jako na roládu. Necháme vychladnout. Pak rozmotáme.
Natřeme celé krémem. Část krému si necháme na dozdobení.
Pravítkem odměříme proužky široké 3 cm. U každého proužku seřízneme okraj, aby proužky hezky navazovaly. První proužek stočíme a položíme do středu podložky. Postupně namotáváme ostatní natřené proužky.
Nakonec kotouč natřeme z vrchu zbylým krémem. Můžeme dozdobit nastrouhanou čokoládou.
Dáme vychladit a krájíme.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 300.12 kcal |
Protein: 7.04 g |
Sacharidy: 19.33 g |
z toho cukr: 11.33 g |
Tuk: 22.16 g |
z toho nas. MK: 4.88 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1864-toceny-dort