Točený dort

Dort s hezkým překvapením uvnitř. Příprava těsta i krému je jednoduchá, chce to jen trochu času na pečlivé stočení. Výsledek stojí za to. Dort je na řezu krásně pruhovaný.

Ingredience (16 x porce)

Vymazat a vysypat plech

Krém

Postup přípravy

  1. Žloutky a bílky oddělíme. Ve šlehači šleháme žloutky s cukrem do zbělání.
  2. Bílky ušleháme do sněhu, můžeme přidat špetku soli.
  3. Do žloutků s cukrem opatrně zamícháme mouku a mléko. Vařečkou vmícháme sníh. Jen opatrně převalujeme přes těsto, aby bylo hezky nadýchané.
  4. Vymažeme široký plech a vysypeme jej moukou. V tomto případě je to opravdu lepší než použít pečící papír.
  5. Rozetřeme v tenké vrstvě až do okrajů. Dáme péct na 180 stupňů na 20 až 30 minut.
  6. Mezitím připravíme krém. Lískooříškovou pomazánku (nemusí to být Nutella) promixujeme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou. Zakysanou smetanu přidávejte postupně, každá lískooříšková pomazánka má jinou hustotu. Krém musí být možné rozetřít, ale nesmí téct a měl by být spíše tužší.
  7. Upečené těsto vytáhneme z trouby. Necháme chvíli zchladnout. Ještě teplé stočíme, jako na roládu. Necháme vychladnout. Pak rozmotáme.
  8. Natřeme celé krémem. Část krému si necháme na dozdobení.
  9. Pravítkem odměříme proužky široké 3 cm. U každého proužku seřízneme okraj, aby proužky hezky navazovaly. První proužek stočíme a položíme do středu podložky. Postupně namotáváme ostatní natřené proužky.
  10. Nakonec kotouč natřeme z vrchu zbylým krémem. Můžeme dozdobit nastrouhanou čokoládou.
  11. Dáme vychladit a krájíme.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 300.12 kcal | Protein: 7.04 g | Sacharidy: 19.33 g | z toho cukr: 11.33 g | Tuk: 22.16 g | z toho nas. MK: 4.88 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1864-toceny-dort