Velký dort, co uvnitř skrývá pět pater chlebů. Zaručeně udělá radost na každé párty, kde je pozváno více hostů. Sladkých dortů už bylo dost. Pusťte se do překvapení v podobě slaného dortu. Je třeba dát na delší čas vychladit, aby se jednotlivá patra hezky propojila.
Ingredience (24 x porce)
Jednotlivá patra
Pomazánka nahoru a bok
Na ozdobení
Postup přípravy
Nejprve si připravte první pomazánku. Dejte vařit vejce natvrdo. Použijte žloutky a smíchejte s pomazánkovým máslem, majonézou, prolisovaným česnekem a změklým máslem. Vyšlehejte. Ochuťte hořčicemi, worcesterem a pokud je třeba, přidejte sůl a pepř. Rozkrájejte bílky nadrobno. Ty do směsi jen vmíchejte vařečkou.
Rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte sladkou papriku.
Připravte si podložku, na které budete dort přenášet. Naskládejte 6 plátků chleba do dvou řad, 3 a 3.
Natřete světlou pomazánku. Naskládejte plátky anglické slaniny. Pro druhé patro použijte jinou barvu chleba a nejprve položte plátky chleba do středu. Středem chlebů vám budou procházet spodní mezery. Na okrajích použijete jen poloviny chlebů.
Přidáte druhou barvu pomazánky a naskládáte šunku. Přikryjete dalším patrem chlebů, začínáte skládat od okraje.
Další patro pomazánky, plátkový sýr a chleba. Chleba skládat od středu. Tak budete pokračovat. Poté vložíte mezi patra vysočinu. Poslední vrstva bude chleba.
Dáte do lednice a připravíte si pomazánku na natření boků a horní strany.
Smícháte majonézu, prolisovaný česnek a změklé máslo. Rozetřete na boky a na horní stranu.
Nastrouháte sýr najemno a posypete boky i horní stranu sýrem.
Můžete dozdobit horní stranu. Dáte do lednice vychladit.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 482.95 kcal |
Protein: 11.56 g |
Sacharidy: 15.37 g |
z toho cukr: 1.24 g |
Tuk: 41.97 g |
z toho nas. MK: 19.12 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1861-slany-vajickovy-dort