Tenké těsto a na něm voňavá náplň. Frgál patří k Moravě, stejně jako škvarky a slivovice. Vyzkoušejte si ho upéct doma, je to snadnější, než myslíte.
Ingredience (40 x porce)
Těsto
Na potření okrajů po upečení
Náplň
Drobenka
Postup přípravy
Rozdrobíme droždí a smícháme s vlažným mlékem. Pro lepší kynutí přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek necháme vykynout.
Mouku dáme do robotu a necháme chvíli promíchávat. Poté přidáme kvásek, cukr, vajíčko, žloutek a změklé máslo.
Provoníme rumem a nastrouhanou citrónovou kůrou.
Dobře propracujeme, robot mi běží většinou 15 – 20 minut. Těsto nebude lepit, mouka je přesně.
Dáme jej na 1 hodinu vykynout na teplé místo.
Mezitím připravíme náplň a drobenku.
Drobenku smícháme mouku, cukr a změklé máslo a rukou propracujeme.
Povidla smícháme s cukrem a rumem.
Z těsta si připravíme menší kuličky. Abych měla přesný tvar, nejprve si obkreslím koláčovou formu na pečící papír. Vystřihám 5 koleček.
Těsto rozválím na tenkou vrstvu, asi 1 mm silnou. Přiložím na něj koláčovou formu a nožem vykrojím kolečko.
Vezmu kolečko pečícího papíru, přiložím na těsto a lehce na těsto přitlačím. Otočím (papír dole, těsto nahoře a přesný tvar) a dávám do koláčové formy nebo na plechy.
Natírám náplní a posypávám drobenkou. Peču najednou na horkovzduch, asi 20 minut na 180 stupňů.
Hotové necháme vychladnout a okraje potřeme rumem.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 215.33 kcal |
Protein: 2.98 g |
Sacharidy: 33.87 g |
z toho cukr: 19.02 g |
Tuk: 7.62 g |
z toho nas. MK: 4.57 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1850-frgal-s-povidly