Frgál s povidly

Tenké těsto a na něm voňavá náplň. Frgál patří k Moravě, stejně jako škvarky a slivovice. Vyzkoušejte si ho upéct doma, je to snadnější, než myslíte.

Ingredience (40 x porce)

Těsto

Na potření okrajů po upečení

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Rozdrobíme droždí a smícháme s vlažným mlékem. Pro lepší kynutí přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek necháme vykynout.
  2. Mouku dáme do robotu a necháme chvíli promíchávat. Poté přidáme kvásek, cukr, vajíčko, žloutek a změklé máslo.
  3. Provoníme rumem a nastrouhanou citrónovou kůrou.
  4. Dobře propracujeme, robot mi běží většinou 15 – 20 minut. Těsto nebude lepit, mouka je přesně.
  5. Dáme jej na 1 hodinu vykynout na teplé místo.
  6. Mezitím připravíme náplň a drobenku.
  7. Drobenku smícháme mouku, cukr a změklé máslo a rukou propracujeme.
  8. Povidla smícháme s cukrem a rumem.
  9. Z těsta si připravíme menší kuličky. Abych měla přesný tvar, nejprve si obkreslím koláčovou formu na pečící papír. Vystřihám 5 koleček.
  10. Těsto rozválím na tenkou vrstvu, asi 1 mm silnou. Přiložím na něj koláčovou formu a nožem vykrojím kolečko.
  11. Vezmu kolečko pečícího papíru, přiložím na těsto a lehce na těsto přitlačím. Otočím (papír dole, těsto nahoře a přesný tvar) a dávám do koláčové formy nebo na plechy.
  12. Natírám náplní a posypávám drobenkou. Peču najednou na horkovzduch, asi 20 minut na 180 stupňů.
  13. Hotové necháme vychladnout a okraje potřeme rumem.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 215.33 kcal | Protein: 2.98 g | Sacharidy: 33.87 g | z toho cukr: 19.02 g | Tuk: 7.62 g | z toho nas. MK: 4.57 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1850-frgal-s-povidly