Bezinkový sirup (2,5 litru)

Bezinkový sirup má pro naše tělo ozdravné účinky. V teplé formě jako čaj čistí zahleněné průdušky. V podobě limonády podporuje kojení, má močopudné účinky, uvolňuje zácpu. Používá se při nemocech ledvin či cévních onemocněních. Vzhledem k jeho schopnosti ničení hnilobných bakterií a vyvolávání pocení, je též vhodný při kašli a rýmě.

Ingredience (100 x porce)

Postup přípravy

  1. Květenství opereme pod tekoucí vlažnou vodou, abychom se zbavili přebytečného pylu a zbylých broučků.
  2. 2 litry vody přivedeme v hrnci k varu, necháme minutu probublat a počkáme, až voda vychladne.
  3. Do hrnce s vychlazenou vodou přidáme oprané květenství, na kolečka nakrájený 1 citrón (nejlépe bez slupky, tu můžeme odkrojit) a necháme hrnec s ingrediencemi v lednici vylouhovat po dobu 24 hodin.
  4. Po 24 hodinách slijeme vylouhovanou vodu přes síto s plátnem (či gázou) do druhého hrnce.
  5. Do hrnce s vylouhovanou, přeceděnou vodou přidáme 2 kg třtinového cukru, šťávu ze 4 citrónů a 1,5 lžíce kyseliny citrónové.
  6. Vylouhovanou vodu se všemi ingrediencemi mícháme v hrnci tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí (cca 15-20 minut). Mícháme za studena, vodu již nepřihříváme.
  7. Hotový sirup přelijeme do čistých vyvařených sklenic. Skladujeme v lednici.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 77.22 kcal | Protein: 0.07 g | Sacharidy: 19.89 g | z toho cukr: 19.51 g | Tuk: 0.01 g | z toho nas. MK: 0.00 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1840-bezinkovy-sirup-2-5-litru