Bezinkový sirup má pro naše tělo ozdravné účinky. V teplé formě jako čaj čistí zahleněné průdušky. V podobě limonády podporuje kojení, má močopudné účinky, uvolňuje zácpu. Používá se při nemocech ledvin či cévních onemocněních. Vzhledem k jeho schopnosti ničení hnilobných bakterií a vyvolávání pocení, je též vhodný při kašli a rýmě.
Ingredience (100 x porce)
Postup přípravy
Květenství opereme pod tekoucí vlažnou vodou, abychom se zbavili přebytečného pylu a zbylých broučků.
2 litry vody přivedeme v hrnci k varu, necháme minutu probublat a počkáme, až voda vychladne.
Do hrnce s vychlazenou vodou přidáme oprané květenství, na kolečka nakrájený 1 citrón (nejlépe bez slupky, tu můžeme odkrojit) a necháme hrnec s ingrediencemi v lednici vylouhovat po dobu 24 hodin.
Po 24 hodinách slijeme vylouhovanou vodu přes síto s plátnem (či gázou) do druhého hrnce.
Do hrnce s vylouhovanou, přeceděnou vodou přidáme 2 kg třtinového cukru, šťávu ze 4 citrónů a 1,5 lžíce kyseliny citrónové.
Vylouhovanou vodu se všemi ingrediencemi mícháme v hrnci tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí (cca 15-20 minut). Mícháme za studena, vodu již nepřihříváme.
Hotový sirup přelijeme do čistých vyvařených sklenic. Skladujeme v lednici.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 77.22 kcal |
Protein: 0.07 g |
Sacharidy: 19.89 g |
z toho cukr: 19.51 g |
Tuk: 0.01 g |
z toho nas. MK: 0.00 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1840-bezinkovy-sirup-2-5-litru