Fazolovo – žampiónový burger

Hamburgery každý miluje, ale ne každý miluje maso. Takže pro tento případ existují chutné rostlinné varianty.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Buď uvaříme fazole dle návodu (nezapomeňte s namočením přes noc), nebo použijeme konzervované. Scedíme a propláchneme, poté vložíme o misky.
  2. Žampióny oloupeme a nakrájíme, a také přidáme do misky.
  3. Dáme vařit rýži a můžeme nechat klidně i převařit.
  4. Rozmixujeme si ovesné vločky a také vložíme do misky k fazolím a žampiónům.
  5. Oloupeme česnek a nastrouháme k ostatnímu.
  6. Nakonec přisypeme lahůdkové droždí, osolíme a opepříme, přilijeme tamari.
  7. A teď je čas vše promíchat a na hrubo rozmichovat v robotovi, nebo tyčovým mixérem. Lze vše rozmělnit i vidličkou, ale je to pracnější.
  8. Nakonec přimícháme uvařenou rýži a nakrájené bylinky. Já použila pažitku (mám ji na zahradě nejvíce).
  9. Směs by neměla být ani suchá, ani kaše.
  10. Z množství lze vytvořit 4 obrovské burgery, 6 středních nebo 8 menších. Záleží, jaký jste jedlíci.
  11. Rozpálíme pánev s trochou oleje, ale zase tak, aby nebyl olej po celé ploše.
  12. Vezmeme směs a vytvoříme kouly, kterou rozplácneme, oplácáme okraje a položíme na pánev do oleje a poté dáme do prostřed pánve, kde není žádný olej.
  13. Opečeme cca 5 minut z obou stran.
  14. Pak už jen opečeme žemli (nemusí být) a dáme do ni zeleninu dle chuti. Já použila ledový salát, rajče, salátovku a avokádo a dochutila hořčicí.
  15. Pak už se jen naučíme jíst burgery a dílo je dokonáno 🙂 Dobrou chuť.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 535.57 kcal | Protein: 24.47 g | Sacharidy: 83.29 g | z toho cukr: 12.21 g | Tuk: 8.55 g | z toho nas. MK: 2.70 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1836-fazolovo-zampionovy-burger