Zapečený květák se šunkou a zakysanou smetanou

Léto je skvělé období na přípravu lehkých zeleninových jídel. Ještě lepší je, když si zeleninu můžeme vypěstovat sami na vlastní zahrádce.

Zapečený květák je rychlé, chutné jídlo, které můžeme konzumovat jak teplé, tak studené, jak s přílohou, tak samotné či třeba s listy ledového salátu.

Ingredience (4 x porce)

Na ozdobu

Příloha

Postup přípravy

  1. Květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na menší růžičky.
  2. Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom jej rozložíme do pekáčku vymazaného máslem, můžeme trošku opepřit a přidáme na proužky nakrájenou šunku. Zalijeme zakysanou smetanou s rozšlehanými vejci, přidáme hoblinky másla a zasypeme strouhaným sýrem.
  3. V rozehřáté troubě zapečeme dozlatova. Porci můžeme dozdobit kroužky papriky.
  4. Podáváme s vařenými brambory nebo s listy ledového salátu. Pokrm je možné konzumovat jak teplý, tak studený.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 324.33 kcal | Protein: 22.45 g | Sacharidy: 12.31 g | z toho cukr: 4.80 g | Tuk: 20.34 g | z toho nas. MK: 10.79 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1785-zapeceny-kvetak-se-sunkou-a-zakysanou-smetanou