Těstoviny, bešamelová omáčka a sýr je kombinace, která se vždy povede a chuťově nemůže zklamat. Vyzkoušejte zapékanou variantu se žampióny.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme sádlo a orestujeme cibuli. Vhodný je širší kastrol s poklicí nebo hlubší pánev s poklicí.
Vepřové maso nakrájíme na menší kostičky, dáme na pánev a posypeme kořením, soli 1 lžičku. Mícháme a restujeme společně s cibulí. Poté podlijeme vodou a dusíme asi 1,5 hodiny. Průběžně doléváme vodu a občas promícháme. Na posledních 20 minut přidáme rozmrazené žampiony.
Hotové sceďte a šťávu z masa si ponechejte.
Uvaříme penne v hodně osolené vodě, soli může být i víc než 2 lžičky. Penne uvařte al dente. Oceďte a dejte do pekáče vymazaného trochou másla.
Nakrájejte rajčata na šestiny a přidejte k penne.
Rozpusťte máslo a přidejte mouku. Dobře promíchejte, nechejte zpěnit a zalijte mlékem. Vznikne hustá kaše. Do kaše pomalu vlívejte šťávu z masa až bude řidší natolik, aby jí bylo možné pohodlně zalévat těstoviny. Do omáčky přidejte prolisovaný česnek, podle chuti může být sůl i pepř, ale zpravidla to není nutné, je ochucená výpekem z masa.
Do penne zamíchejte maso i s houbami a cibulí, zalejte omáčkou a mírně promíchejte.
Posypte strouhaným eidamem a dejte zapéct na 15 - 20 minut bez poklice na 150 stupňů.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 836.67 kcal |
Protein: 47.70 g |
Sacharidy: 56.08 g |
z toho cukr: 9.53 g |
Tuk: 46.18 g |
z toho nas. MK: 24.87 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1755-zapekane-penne-s-rajcaty-a-veprovym-masem