Když není po ruce hovězí i tak se dá vykouzlit výborná omáčka v duchu oblíbené znojemské. Chutná s knedlíkem i těstovinami.
Ingredience (4 x porce)
Omáčka
Postup přípravy
Krkovičku nakrájíme na plátky a okořeníme. Podle typu grilovacího koření můžeme ještě přidat sůl a pepř. Některé směsi mají více soli a stačí jen grilovací koření. Dáme pekáč na plotnu, rozehřejeme sádlo a dáme restovat nakrájenou cibuli.
Na orestovanou cibuli dáme plátky okořeněného masa a restujeme z jedné strany asi 2 minuty. Vypneme plotnu, otočíme maso, podlijeme vodou a dáme do trouby na 1,5 hodiny. Pečeme na 150 stupňů. Po 1,5 hodině otočíme a pečeme další 1,5 hodiny. Občas znovu podlijeme.
Před koncem pečení začneme připravovat omáčku. Rozehřejeme v hrnci sádlo a přidáme hladkou mouku. Necháme zpěnit. Zalejeme mlékem. Vznikne hustá kaše, přilejeme vodu podle toho, jak hustou chceme výslednou omáčku. Základ na omáčku vypneme.
Nakrájíme cibuli a polovinu párku na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a dáme restovat cibuli s párkem. Zasypeme sladkou paprikou. Až cibule zezlátne, vmícháme vše do omáčky. Prošleháme tyčovým mixérem.
Do omáčky přidáme nakrájené okurky na kostičky a druhou polovinu párku. Přilejeme trochu výpeku z krkovičky. Ochutíme bujónem a společně povaříme. Nakonec přidáme trochu láku z okurek. Přiléváme postupně a chutnáme, ať nemáme omáčku příliš kyselou. Osolíme a opepříme a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 508.85 kcal |
Protein: 30.67 g |
Sacharidy: 16.56 g |
z toho cukr: 7.10 g |
Tuk: 35.02 g |
z toho nas. MK: 11.93 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1739-pecena-krkovicka-s-variaci-znojemske