Dort s chutí kávy a rumu

Voňavý dortík s výborným čokoládovým krémem navrch skrývá uvnitř chuť kávy a rumu. Příprava není složitá, ale počítejte s delším časem na zatuhnutí krému.

Ingredience (20 x porce)

Korpus

Kávový krém - náplň

Korpus, nátěr

Čokoládový krém, poleva

Postup přípravy

  1. Jako první si uvaříme silnou kávu, turka a necháme ji vychladit v pokojové teplotě.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme s cukry do mixéru a šleháme. Až hmota zbělá, přidáme mléko. Zašleháme. Nakonec olej a šleháme.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pomalu zamícháme do těsta.
  4. Vyšleháme z bílků sníh. Hotový zamícháme opatrně s těstem. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a rozetřeme od středu ke krajům. (Stačí na dno přicvaknout pečící papír, boky se nepřichytí). Pečeme asi 30 minut na 180 stupňů.
  5. Máslo necháme změknout a připravíme si kaši. Rozmícháme v mléce mouku, přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Za občasného míchání necháme chladnout.
  6. Dáme kaši do mixéru, přidáme změklé máslo, kávu a kávový lógr. Přisypeme cukr a dlouze šleháme asi 10 až 15 minut.
  7. Upečený korpus necháme vychladnout a rozkrojíme. Šikovnějším se podaří 2 řezy. Ti, co chtějí jistotu, volí jeden řez.
  8. Vnitřní strany korpusu pokropíme rovnoměrně rumem. Natřeme krémem a dáme do lednice.
  9. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, smetanu a smícháme s kousky čokolády. Dobře promícháme a necháme vychladit.
  10. Vlažný můžete dát do lednice a na dort natřít po zatuhnutí. Kdo pospíchá, vrátí kolem dortu formu a 3/4 krému nalije nahoru. Vrátí do lednice. V tenčí vrstvě krém zatuhne rychleji, na dort jej nenalévejte nikdy horký, počkejte až bude min vlažný.
  11. Po zatuhnutí natřete zbývajícím krémem boky a stačí dozdobit.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 358.81 kcal | Protein: 3.99 g | Sacharidy: 34.84 g | z toho cukr: 25.01 g | Tuk: 22.47 g | z toho nas. MK: 12.49 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1681-dort-s-chuti-kavy-a-rumu