Marocké kuře (tajine)

Tajine je marocký pokrm připravený v hrnci nazývaném tajine, který má poklici ve vysokém kónickém tvaru. Existují různé varianty tajine, od tradiční jehněčí, až po kuřecí, hovězí nebo zeleninový. V našich podmínkách můžeme místo hrnce tajine nahradit obyčejným hrncem, zapékací mísou, tlakovým hrncem nebo pomalým hrncem.

Ingredience (4 x porce)

Kořenicí směs

Postup přípravy

  1. Troubu nastavíme na 180°C. Zatímco v malé misce smícháme všechny ingredience (sladká mletá paprika, pálivá paprika, kmín mletý, nakrájený zázvor, koriandr mletý, pepř mletý a sůl) na kořenicí směs a dáme ji bokem.
  2. Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a porcujeme na vetší kusy. Osolíme a opepřeme důkladně ze všech stran.
  3. Na hluboké pánvi nebo v silnostěnném hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran, poté maso vyndáme. Do pánve přidáme nakrájenou cibuli a opečeme ji (v případě potřeby můžeme přidat kousek másla).
  4. Dále přidáme česnek a kořenicí směs. Krátce opečeme a necháme rozvonět. Pak přidáme 250 ml vařící vody nebo vývaru, rozmícháme a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny a přelijeme do zapékací mísy.
  5. Dále do zapékací mísy přidáme maso, přidáme olivy a citrónová kolečka, posypeme koriandrem a petrželkou. Přiklopíme a necháme péct v troubě cca 1 hodinu při 180°C.
  6. Vyndáme z trouby a podáváme s rýží. Bon appétit!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 520.32 kcal | Protein: 48.38 g | Sacharidy: 10.20 g | z toho cukr: 3.06 g | Tuk: 30.22 g | z toho nas. MK: 7.31 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1605-marocke-kure-tajine