Tajine je marocký pokrm připravený v hrnci nazývaném tajine, který má poklici ve vysokém kónickém tvaru. Existují různé varianty tajine, od tradiční jehněčí, až po kuřecí, hovězí nebo zeleninový. V našich podmínkách můžeme místo hrnce tajine nahradit obyčejným hrncem, zapékací mísou, tlakovým hrncem nebo pomalým hrncem.
Ingredience (4 x porce)
nebo
Kořenicí směs
Postup přípravy
Troubu nastavíme na 180°C. Zatímco v malé misce smícháme všechny ingredience (sladká mletá paprika, pálivá paprika, kmín mletý, nakrájený zázvor, koriandr mletý, pepř mletý a sůl) na kořenicí směs a dáme ji bokem.
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a porcujeme na vetší kusy. Osolíme a opepřeme důkladně ze všech stran.
Na hluboké pánvi nebo v silnostěnném hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran, poté maso vyndáme. Do pánve přidáme nakrájenou cibuli a opečeme ji (v případě potřeby můžeme přidat kousek másla).
Dále přidáme česnek a kořenicí směs. Krátce opečeme a necháme rozvonět. Pak přidáme 250 ml vařící vody nebo vývaru, rozmícháme a přivedeme k varu. Poté odstavíme z plotny a přelijeme do zapékací mísy.
Dále do zapékací mísy přidáme maso, přidáme olivy a citrónová kolečka, posypeme koriandrem a petrželkou. Přiklopíme a necháme péct v troubě cca 1 hodinu při 180°C.
Vyndáme z trouby a podáváme s rýží. Bon appétit!
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 520.32 kcal |
Protein: 48.38 g |
Sacharidy: 10.20 g |
z toho cukr: 3.06 g |
Tuk: 30.22 g |
z toho nas. MK: 7.31 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1605-marocke-kure-tajine