Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na sladké knedlíky? Vytvořte si je rychle, snadno a hlavně zdravě. Ať už jste celiak, nebo jen chcete rozšířit své kulinářské schopnosti, tento recept vás nadchne svým snadným provedením a vynikající chutí. Knedlíky lze plnit jahodami, ale také meruňkami, švestkami, borůvkami a dalším oblíbeným ovocem.
Ingredience (4 x porce)
Na těsto
Na náplň
Na ozdobení
Postup přípravy
Do větší hluboké nádoby rozklepneme jedno vejce a přidáme měkký tvaroh. Dokonale promícháme, a poté přidáváme další ingredience. Nejprve máslo, mléko, sůl, a nakonec mouku.
Celou směs důkladně promícháme a dle potřeby přidáváme mouku, aby těsto příliš nelepilo. Bezlepkové těsto vždy lepí více než těsto z pšeničné mouky, a proto mějte trpělivost.
Z těsta vytvoříme dlouhý válec, který pomocí nože rozdělíme na třináct stejně velkých částí.
Jednotlivé díly rozválíme na placku a doprostřed vložíme omyté a osušené jahody.
Poté jahodu opatrně zabalíme do těsta a vytvoříme kulatý tvar knedlíku.
Na plotně ve větším hrnci zatím zahřejeme vodu na bod varu a knedlíky do ní opatrně vkládáme.
Knedlíky není nutné otáčet nebo s nimi manipulovat. Vaří se přibližně 6 minut, a poté je třeba je vylovit.
Propícháme je na několika místech vidličkou, aby ušla pára a ihned poté je lze teplé podávat.
Na talíři knedlíky dozdobíme pomocí jahod rozkrájených na poloviny. Dále polijeme bílým jogurtem, posypeme kakaem a moučkovým cukrem. Jako třešničku na dortu lze přidat ještě čerstvý lístek máty, který celému jídlu dodá svěží nádech.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 386.51 kcal |
Protein: 17.49 g |
Sacharidy: 58.94 g |
z toho cukr: 7.69 g |
Tuk: 8.79 g |
z toho nas. MK: 4.38 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1440-bezlepkove-jahodove-knedliky