Komu nepřirostly k srdci a k chuti máslové krémy, může zkusit lehkou a lahodnou chuť ovocných dortů. Třeba jablečný s banány. Použité cukrářské piškoty jej hezky ozdobí.
Ingredience (10 x porce)
Postup přípravy
Vezmeme malou dortovou formu (průměr 20 cm) a vyložíme dno pečícím papírem. Nejjednodušší způsob je zacvaknout papír do formy a z venkovní strany odstřihnout přebytek papíru.
Vyložíme dno cukrářskými piškoty. Část piškotů rozkrojíme na poloviny a vyskládáme po obvodu formy. Je lepší, když jsou piškoty po obvodu zhruba ve stejné výšce jako hrana formy. Malý přesah nevadí. Cukrářské piškoty vám budou hezky držet po obvodu i když máte zatím jen formu bez náplně.
Jablkům okrájíme slupku a odstraníme jadřinec. Nastrouháme je na hrubém struhadle. Dáme do hrnce s 250 ml vody, lžičkou skořice, vanilinovým cukrem a cukrem krystal. Ochucenou směs jablek a vody promícháme a dáme vařit. Vaříme 5 až 10 minut. Jablka se rozvaří.
Vanilkový pudink rozmícháme v 250 ml studené vody a přilijeme k rozvařeným jablkům. Povaříme asi 2 minuty.
Polovinu horké směsi pomalu nalijeme do formy. Naskládáme na kolečka nakrájený banán a zbytek piškotů. Zalijeme druhou polovinou směsi a dáme vychladit, nejlépe přes noc.
Před podáváním dozdobíme šlehačkou nebo zmrzlinou.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 183.43 kcal |
Protein: 2.60 g |
Sacharidy: 40.00 g |
z toho cukr: 30.24 g |
Tuk: 1.19 g |
z toho nas. MK: 0.32 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1380-nepeceny-jablecny-dort-s-banany