Čočková polévka se strouhankovými knedlíčky

Luštěninové polévky zasytí a zahřejí. S pečivem může čočková polévka nahradit i hlavní jídlo. Strouhankové knedlíčky jsou jednoduché na přípravu a výborně se hodí i do dalších polévek.

Ingredience (8 x porce)

Postup přípravy

  1. Den předem si namočíme čočku do studené vody, čočka nabobtná. Před vařením přilijeme do hrnce více vody. Na jeden díl vařené čočky asi dva díly vody. Přidáme 2 lžičky soli, bobkový list, nové koření a vaříme pod pokličkou asi 10 minut.
  2. Mezitím očistíme a nastrouháme mrkev a petržel, přidáme k částečně rozvařené čočce. Společně vaříme do změknutí.
  3. Připravíme si jednoduché těsto na knedlíčky. Jedno vejce rozšleháme, přidáme 1 lžičku soli a strouhanku. Vznikne husté těsto. Těsto rozválíme dlaněmi na podložce do dlouhého válce, průměr asi 1,5 cm. Kuchyňským nožem jej krájíme na menší dílky, ty poté vytvarujeme do malých kuliček. Z uvedeného množství vychází asi 30 knedlíčků.
  4. Vezmeme si větší hrnec a začneme chystat zásmažku ze sádla a celozrnné mouky. Na rozpálené sádlo dáme celozrnou mouku a po krátké chvíli zalijeme trochou vody. Rychle mícháme až vznikne hustá kašovitá hmota. Hustou zásmažku zalijeme uvařenou čočkou se zeleninou a přidáme knedlíčky. Dochutíme majoránkou a necháme knedlíčky asi 10 minut dovařit.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 176.83 kcal | Protein: 6.73 g | Sacharidy: 17.79 g | z toho cukr: 2.79 g | Tuk: 7.64 g | z toho nas. MK: 2.78 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1351-cockova-polevka-se-strouhankovymi-knedlicky