Poutine

Pokud jste někdy navštívili Kanadu, spíš dříve než později jste jistě narazili na místní klasickou dobrotu zvanou poutine. Nebo jste o ní slyšeli a chcete ji vyzkoušet? Výborný nápad. Poutine je jednoduchá, rychlá pochoutka. Skládá se ze tří složek - hranolek, slavné gravy a sýra.

Hranolky si můžeme samozřejmě koupit předsmažené, ale ty domácí mají příjemnější a intenzivnější chuť. A že jste o gravy sice už slyšeli, ale přesně nevíte, o co se jedná? Nenechte se mýlit, dobře ji znáte. Je to omáčka známá ze školních jídelen jako UHO - univerzální hnědá omáčka - neboli zahuštěný hovězí vývar.

Ingredience (2 x porce)

Postup přípravy

  1. Hranolky: Brambory oškrábeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě osušíme papírovým ručníkem.
  2. Smažíme na pánvi nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
  3. Můžeme je také osolit, pokapat olejem a upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
  4. Gravy: Z másla a mouky si připravíme tmavší jíšku.
  5. Jíšku zalijeme hovězím vývarem a mícháme do zhoustnutí.
  6. Osolíme a opepříme podle chuti.
  7. Nakonec: Na talíř nasypeme horké hranolky a na ně na kousky nakrájený sýr, který se hned začne rozpouštět. Polijeme dostatečným množstvím omáčky, můžeme posypat pažitkou nebo nakrájenou zelenou cibulkou a servírujeme :)

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 446.97 kcal | Protein: 20.06 g | Sacharidy: 42.98 g | z toho cukr: 2.82 g | Tuk: 19.85 g | z toho nas. MK: 13.63 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1337-poutine