Játra na tymiánu se smetanovou omáčkou

Játra nemusí být neoblíbeným pokrmem, jaký známe ze školní jídelny. Obyčejná česká klasika za pár drobných se dá připravit tak, že jí dáte rádi přednost a budete se k receptu často vracet. Játra na tymiánu se smetanovou omáčkou vám zachutnají s rýží, knedlíkem i těstovinami. Můžete uvařit plný hrnec a jen obměníte přílohu na druhý den.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Nakrájíme nahrubo cibuli, dáme ji do hlubší pánve osmažit na oleji. Jakmile začne zlátnout přidáme do pánve kuřecí játra a krátce orestujeme z obou stran (asi 2 minuty).
  2. Jakmile jsou játra na povrchu hnědá, přisypeme tymián, sladkou papriku, pepř, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
  3. Po uvaření vše scedíme, vytáhneme bobkový list a necháme si misku s výpekem.
  4. Přichystáme si zásmažku. Do oleje na zásmažku můžeme pro lepší chuť přidat lžíci másla. Jakmile mouka zhnědne, zalijeme výpekem z jater a podle hustoty omáčky dolijeme vodou. Omáčku ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vmícháme scezená játra i s cibulí. Do směsi nastrouháme jablko bez slupky. Krátce provaříme, vypneme a přilijeme smetanu.
  5. Místo vývaru můžeme použít masox a pro ostřejší verzi je možné přidat špetku chilli nebo lžičku maďarské paprikové pasty.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 456.81 kcal | Protein: 25.64 g | Sacharidy: 19.84 g | z toho cukr: 9.58 g | Tuk: 29.08 g | z toho nas. MK: 14.13 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1332-jatra-na-tymianu-se-smetanovou-omackou