Játra nemusí být neoblíbeným pokrmem, jaký známe ze školní jídelny. Obyčejná česká klasika za pár drobných se dá připravit tak, že jí dáte rádi přednost a budete se k receptu často vracet. Játra na tymiánu se smetanovou omáčkou vám zachutnají s rýží, knedlíkem i těstovinami. Můžete uvařit plný hrnec a jen obměníte přílohu na druhý den.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Nakrájíme nahrubo cibuli, dáme ji do hlubší pánve osmažit na oleji. Jakmile začne zlátnout přidáme do pánve kuřecí játra a krátce orestujeme z obou stran (asi 2 minuty).
Jakmile jsou játra na povrchu hnědá, přisypeme tymián, sladkou papriku, pepř, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.
Po uvaření vše scedíme, vytáhneme bobkový list a necháme si misku s výpekem.
Přichystáme si zásmažku. Do oleje na zásmažku můžeme pro lepší chuť přidat lžíci másla. Jakmile mouka zhnědne, zalijeme výpekem z jater a podle hustoty omáčky dolijeme vodou. Omáčku ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vmícháme scezená játra i s cibulí. Do směsi nastrouháme jablko bez slupky. Krátce provaříme, vypneme a přilijeme smetanu.
Místo vývaru můžeme použít masox a pro ostřejší verzi je možné přidat špetku chilli nebo lžičku maďarské paprikové pasty.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 456.81 kcal |
Protein: 25.64 g |
Sacharidy: 19.84 g |
z toho cukr: 9.58 g |
Tuk: 29.08 g |
z toho nas. MK: 14.13 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1332-jatra-na-tymianu-se-smetanovou-omackou