Vejce Benedikt

Pokud stejně jako já milujete nedělní rána, kdy nikam nemusíte a konečně si dopřejete vydatnou snídani, zkuste pro změnu něco jiného než palačinky a vsaďte na vejce Benedikt s holandskou omáčkou. Navíc si do něj můžete dát přesně to, co máte rádi.

Ingredience (2 x porce)

Na holanskou omáčku

Na ztracené vejce

Postup přípravy

  1. Nejdřív si uděláme ztracené vejce. Do hrnce si napustíme vodu, když voda začne vařit, nalijeme jablečný ocet a s pomocí lžíce uděláme ve vodě vír, do jeho středu rozklepneme vejce. Necháme vařit 2-3 minuty. Ještě si lžící pomáháme obalit bílek do žloutku, když se nám začne vzdalovat. Vejce si odložíme do tepla - můžeme je zakrýt a dát blízko teplé plotny.
  2. Teď si do hrnce vyklepneme žloutky, přidáme k nim trochu citrónové šťávy, lžíci vody a společně rozmícháme. Do druhého hrnce si dáme vařit vodu, když se začne vařit, položíme na něj hrnec se žloutky. Žloutky se nám hezky spění a zesvětlají, pak do nich můžeme začít dávat pomalu máslo. Na konec přidáme pepř a sůl.
  3. Na housku nebo chleba si natřeme máslo nebo hořčici, přidáme šunku, sýr nebo uzeného lososa, zeleninu, každý co má rád. Navrch položíme vejce a lehce přelijeme holandskou omáčkou. Dobrou chuť.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 293.62 kcal | Protein: 8.12 g | Sacharidy: 1.01 g | z toho cukr: 0.32 g | Tuk: 28.44 g | z toho nas. MK: 15.65 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1300-vejce-benedikt