Bramborový salát s hlívovými řízky

Bramborový salát bez majonézy a řízky bez masa? I Vánoce se dají slavit tradičně a v rostlinné variantě.

Ingredience (8 x porce)

Na salát

Na hlívu

Postup přípravy

  1. Hlívu si nakládám den předem a salát také tvořím den před Vánoci.
  2. Dáme vařit brambory ve slupce. Poté se vrhneme na naložení hlívy.
  3. Hlívu si nakrájíme na menší i větší kousky. Rozdělíme na dvě části.
  4. První část hlívy naložíme s olejem (stačí pokapat), osolíme a přidáme rozmarýn (pokud možno čerstvý, ale postačí i sušený). Druhou část naložíme do bílého sójového jogurtu, rozmíchaného s vodou, bazalkou a sušeným česnekem. Dáme odpočívat do ledničky.
  5. Pak můžeme pracovat na salátu. Až se brambory uvaří, scedíme je a necháme chladnout.
  6. Oloupeme si cibuli a nakrájíme na drobno, přecedíme si zeleninu, nakrájíme okurky. (Rozděluji si do dvou misek, aby se lépe míchalo.)
  7. Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Rozdělujeme do dvou misek.
  8. Osolíme a opepříme, přidáme tak 2 až 3 lžíce octu (záleží jak máte rádi salát kyselý) a nakonec dáme sojanézu (na to množství jsem dala dvě a půl sklenice sojanézy.) Dáme chladnout do ledničky, aby se hezky uležel.
  9. Hlívu obalíme jen v 2 obalu na Štědrý den. V hrašce, kterou připravíme podle návodu, ale přidáme více vody (když je hraška řidší, lépe se obaluje) a v kukuřičné mouce (tu namícháme i s hraškou).
  10. Poté necháme cca hodinu odpočinout (lépe se pak smaží) a až pak osmažíme.
  11. Krásné a pohodové svátky všem!

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 909.64 kcal | Protein: 28.29 g | Sacharidy: 130.40 g | z toho cukr: 18.22 g | Tuk: 26.04 g | z toho nas. MK: 2.95 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/1227-bramborovy-salat-s-hlivovymi-rizky