Hořká čokoláda a zdravotní přínosy její konzumace

Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Je vyrobena z kakaových bobů a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů na planetě. Studie ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních chorob.

Tento článek shrnuje 7 zdravotních výhod tmavé čokolády nebo kakaa, které jsou potvrzeny vědou.

1. Velmi výživná

Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, tak se jedná o vysoce výživnou potravinu. Obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny a je nabitá minerály jako je železo, hořčík, měď a mangan. Obsahuje ale také spoustu draslíku, fosforu, zinku a selenu.

Vynikající je i profil mastných kyselin kakaa a hořké čokolády. Tuky jsou většinou nasycené a mononenasycené, s malým množstvím polynenasycených tuků.

Obsahuje také stimulanty, jako je kofein a theobromin, ale je nepravděpodobné, že vám bude působit problémy s usínáním, protože množství kofeinu je ve srovnání s kávou velmi malé.

2. Výborný zdroj antioxidantů

Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Mezi ně mimo jiné patří polyfenoly, flavanoly a katechiny.

Jedna studie ukázala, že kakao a tmavá čokoláda vykazovaly vyšší antioxidační aktivitu a vyšší množství polyfenolů a flavanolů než jakékoli jiné testované plody, mezi nimiž byly borůvky a acai bobule.

3. Zlepšuje průtok krve a snížuje krevní tlak

Flavanoly v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého (NO). NO mimo jiné způsobuje rozšíření cév, a proto snižuje krevní tlak.

Mnoho kontrolovaných studií ukazuje, že kakao a tmavá čokoláda mohou zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak, ačkoli účinky jsou obvykle mírné.

4. Zvyšuje HDL a chrání LDL před oxidací

Konzumace hořké čokolády může zlepšit několik důležitých rizikových faktorů srdečních onemocnění.

V kontrolované studii bylo zjištěno, že kakaový prášek u mužů významně snižuje oxidovaný LDL (špatný) cholesterol. Zvyšuje hladinu HDL (dobrý cholesterol) a snižuje celkovou hladinu LDL u pacientů s vysokým obsahem cholesterolu.

Oxidovaný LDL cholesterol znamená, že LDL („špatný“ cholesterol) reagoval s volnými radikály. Díky tomu je částice LDL sama reaktivní a schopná poškodit jiné tkáně, například výstelku tepen ve vašem srdci.

Dává dokonalý smysl, že kakao snižuje oxidaci LDL. Obsahuje totiž velké množství silných antioxidantů, které se dostávají do krevního řečiště a chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením.

Hořká čokoláda může také snížit rezistenci na inzulín, což je další běžný rizikový faktor pro mnoho nemocí, jako jsou srdeční choroby a diabetes.

5. Snižuje riziko srdečních chorob

Zdá se, že sloučeniny v hořké čokoládě jsou vysoce účinné proti oxidaci LDL. Z dlouhodobého hlediska by to mělo způsobit mnohem méně cholesterolu, který by se usadil v tepnách, což by mělo za následek nižší riziko srdečních onemocnění.

Několik dlouhodobých observačních studií ukazuje poměrně drastické zlepšení.

V 15 let trvající studii, které se účastnilo 470 starších mužů bylo zjištěno, že kakao snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby o neuvěřitelných 50 %.

Další studie odhalila, že konzumace čokolády dvakrát nebo vícekrát týdně snížila riziko vzniku kalcifikovaného plaku v tepnách o 32 %. Jíst čokoládu méně často nemělo žádný účinek.

Další studie ukázala, že konzumace hořké čokolády více než 5 krát týdně snížila riziko srdečních chorob o 57 %.

6. Chrání vaši pokožku před sluncem

Bioaktivní sloučeniny v hořké čokoládě mohou být také skvělé pro vaši pokožku.

Flavonoly mohou chránit před poškozením sluncem, zlepšit průtok krve a zvýšit hustotu a hydrataci kůže.

Minimální erytémová dávka (MED) je minimální množství UVB paprsků potřebných k vyvolání zarudnutí kůže 24 hodin po expozici. V jedné studii s 30 lidmi se MED více než zdvojnásobila po konzumaci tmavé čokolády s vysokým obsahem flavanolů po dobu 12 týdnů.

7. Zlepšuje funkci mozku

Dobré zprávy ještě neskončily. Hořká čokoláda může také zlepšit funkci mozku.

Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolů po dobu pěti dnů zlepšila průtok krve do mozku.

Kakao může také významně zlepšit kognitivní funkce u starších lidí s mentálním postižením. Může také zlepšit verbální plynulost a snižovat některé rizikové faktory mentálního úpadku.

Navíc obsahuje stimulační látky, jako je kofein a teobromin, což může být klíčovým důvodem, proč může v krátkodobém horizontu zlepšit fungování mozku.

Závěr

Existují značné důkazy o tom, že kakao může nabídnout mnohé zdravotní přínosy, zvláště chrání před srdečními chorobami.

To samozřejmě neznamená, že byste měli každý den konzumovat spoustu čokolády. Stále je nabitá kaloriemi a snadno se jí přejíte.

Také si uvědomte, že většina běžných čokolád nejsou zdravé. Vyberte si proto kvalitní hořkou čokoláda s obsahem kakaa 70 % nebo vyšším.

Od: DominikM, 31.5.2020