7 důvodů, proč je pití kávy zdravé

Káva není jen chutná a povzbuzující, může to být také velmi dobré pro vaše zdraví. V posledních letech a desetiletích vědci studovali účinky kávy na různé aspekty zdraví. Jejich výsledky nebyly nic jiného než úžasné.

Zde je 7 důvodů, proč může být káva skutečně jedním z nejzdravějších nápojů na naší planetě.

1. Zlepší váš mentální výkon

Káva vás nejen udrží déle bdělé, ale také může zlepšit vás mentální výkon. Aktivní složkou v kávě je kofein, který je stimulantem a nejčastěji konzumovanou psychoaktivní látkou na světě.

Kofein působí ve vašem mozku tím, že blokuje účinky inhibičního neurotransmiteru zvaného adenosin. Blokováním inhibičních účinků adenosinu kofein ve skutečnosti zvyšuje neurální přenos v mozku a uvolňování dalších neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin.

Mnoho kontrolovaných studií zkoumalo účinky kofeinu na mozek a prokázalo, že kofein může dočasně zlepšit náladu, reakční dobu, paměť, ostražitost a celkově mentální výkonnost.

2. Pomáhá spalovat tuk a zlepšovat fyzický výkon

Existuje dobrý důvod, proč najdete kofein ve většině komerčních doplňků pro spalování tuků.

Kofein, částečně díky svému stimulačnímu účinku na centrální nervový systém, zvyšuje metabolismus a oxidaci mastných kyselin, což se projeví v lepší schopnosti vašeho těla vypořádat se s přebytečnou tukovou tkání.

Může také zlepšit sportovní výkon několika způsoby, včetně mobilizace mastných kyselin z tukových tkání.

Ve dvou samostatných metaanalýzách bylo zjištěno, že kofein zvyšuje sportovní výkon v průměru o 11–12 %.

3. Dokáže výrazně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu

Diabetes 2. typu je onemocnění související se životním stylem, které dosáhlo epidemických rozměrů. Za několik desetiletí se 10 krát zvýšil počet lidí trpících diabetem 2. typu.

Toto onemocnění se vyznačuje vysokou hladinou glukózy v krvi v důsledku rezistence na inzulín nebo neschopnosti produkovat inzulín.

V observačních studiích byla káva opakovaně spojována s nižším rizikem diabetu 2. typu. Snížení rizika se pohybuje od 23 % až po 67 %.

4. Snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby

Káva vás nejen může z krátkodobého zlepšit váš mentální výkon, ale také může chránit váš mozek ve stáří.

Alzheimerova choroba je nejčastější neurodegenerativní poruchou na světě a hlavní příčinou demence.

V prospektivních studiích mají lidé pravidelně pijící kávu až o 60% nižší riziko Alzheimerovy choroby a demence.

Parkinsonova choroba je druhou nejčastější neurodegenerativní poruchou, která se vyznačuje odumíráním neuronů generujících dopamin v mozku. Káva může snížit riziko Parkinsonovy nemoci o 32–60 %.

5. Má pozitivní vliv na vaše játra

Játra jsou pozoruhodný orgán, který ve vašem těle vykonává stovky životně důležitých funkcí.

Jsou však náchylná k působení vlivu moderních stravovacích nástrah, jako je konzumace příliš velkého množství alkoholu nebo fruktózy.

Cirhóza je konečné stádium poškození jater způsobené nemocemi, jako je alkoholismus a hepatitida. Několik studií ukázalo, že káva může snížit riziko cirhózy až o 80 %. U lidí, kteří pili 4 a více šálků kávy denně, se tento účinek projevil nejsilněji. Káva může také snížit riziko rakoviny jater přibližně o 40 %.

6. Může snížit riziko předčasné smrti

Mnoho lidí si stále myslí, že káva je nezdravá. To není nic překvapivého, protože je běžné, že konvenční názory jsou v rozporu s tím, co říkají studie. Káva vám totiž ve skutečnosti může pomoci žít déle.

Ve velké observační studii bylo pití kávy spojeno s nižším rizikem úmrtí ze všech příčin.

Tento účinek je zvláště významný u lidí s diabetem 2. typu. Jedna 20 let trvající studie ukázala, že pijáci kávy měli o 20% nižší riziko úmrtí.

7. Je plná živin a antioxidantů

Mnoho živin v kávových zrnech dělá z kávy zdravý nápoj, který ve skutečnosti obsahuje slušné množství vitamínů a minerálů.

Káva je dobrým zdrojem některých vitaminů skupiny B, dále také draslíku a manganu.

Ale to není všechno. Káva také obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Ve skutečnosti je jedním z největších zdrojů antioxidantů v západní stravě, dokonce i ve stravě lidí konzumujících mnoho ovoce a zeleniny.

Závěr

I když je pro vás pití kávy zdravé, příliš mnoho kávy může být škodlivé.

Pokud si chcete zajistit potenciální přínosy kávy pro zdraví, vyhýbejte se přidávání cukru do kávy. A jestliže pozorujete, že u vás pití kávy má tendenci negativně ovlivňovat váš spánek, vyhýbejte se konzumaci kávy v pozdních hodinách.

Od: DominikM, 21.5.2020