Avokádo: Poznejte, kdy je v dokonalé kondici a zabraňte zhnědnutí

Sníst celé nebo zbytek vyhodit? Ne vždy se v receptu používá celé avokádo. Ale co se zbývající částí, která po nakrojení velice brzy zhnědne? Prozradíme, jak se dá zhnědnutí avokáda oddálit, a jak prodloužit jeho životnost.

Triky, jak poznat zralé avokádo

Pokud se vám podaří avokádo při stisku mírně stlačit prstem, je pravděpodobně zralé tak akorát. Zkontrolujte ale pro jistotu také stopku. Ta by měla jít snadno odstranit a barva pod stopkou by měla být zelená či zelenožlutá. Zralé avokádo má většinou tmavě zelenou barvu, ale odstín se může lišit v závislosti na odrůdě.

zdroj: Depositphotos

Nezralé avokádo

Pokud je avokádo velmi pevné, nereaguje na stisk a zároveň nese jasně zelený odstín, počítejte s tím, že dozraje zhruba za 4 až 5 dní. U nezralého avokáda rovněž není možné stopku lehce odlomit.

zdroj: Depositphotos

Přezrálé či zkažené avokádo

Plod, který se dá velice snadno zmáčknout, má hnědou barvu pod stopkou nebo nese tmavé skvrny na povrchu, v obchodě raději zanechte. Totéž platí pro našedlý odstín, který může být způsobený nesprávným skladováním.

zdroj: Depositphotos

Proč vlastně avokádo hnědne

Avokádo obsahuje enzymy, které reagují s kyslíkem obsaženým ve vzduchu. To způsobuje oxidaci, která se projevuje právě charakteristickým zhnědnutím. Je to podobný proces jako v případě rozkrojeného jablka.

Jak zabránit zhnědnutí avokáda

Zhnědnutí avokáda je sice přirozený proces, ale negativně ovlivňuje vzhled a odrazit se může dokonce i na chuti.

1. Z avokáda neodstraňujte pecku

Potřebujete pouze polovinu avokáda? Protože právě část v oblasti důlku po pecce hnědne nejrychleji, vraťte zpátky do důlku nevyužité poloviny pecku.

2. Zakápněte avokádo citronovou šťávou

V citrusech obsažená kyselina askorbová působí jako konzervační látka a oddaluje oxidaci avokáda. Nanesení citronové šťávy na naříznuté části může zpomalit zhnědnutí až o několik dní. Alternativně lze použít šťávu z limetky.

3. Zabalte avokádo do fólie

Životnost avokáda prodloužíte jednoduše tak, že nevyužitou část pečlivě a pevně zabalíte do potravinové fólie, tímto způsobem totiž omezíte přístup vzduchu.

4. Ponořte avokádo do vody

Ponoření do vody zabrání nežádoucímu hnědnutí. Ale pozor na to, že avokádo část tekutiny pohltí, což může mít nežádoucí vliv na jeho konzistenci.

5. Dejte avokádo k cibuli

Uložte rozkrájené kousky avokáda do sklenice nebo ještě lépe vzduchotěsné nádoby společně s nasekanou cibulí. Možná to zní zvláštně, ale cibule uvolňuje látky, které oddalují oxidaci.

6. Vytvořte bariéru z oleje

Pokud nemáte po ruce citronovou šťávu nebo fólii, můžete potřít rozkrájené části tenkou vrstvičkou panenského olivového oleje. Tím vznikne bariéra, která omezí přístup vzduchu, a proto oddálí zhnědnutí.

Jak správně skladovat avokádo

Zralé avokádo vydrží déle čerstvé, jestliže se skladuje v lednici. Ideální teplota by měla být v rozmezí 4 až 7 °C. Nejenom vyšší, ale dokonce i nižší teplota může vést ke snížení trvanlivosti.

Jak urychlit zrání avokáda

Potřebujete zpracovat avokádo co nejdříve, ale ještě není zcela zralé? Proces zrání se dá urychlit, a to skladováním při pokojové teplotě. A ještě více ho urychlíte, pokud avokádo vložíte do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem.

Zdroje: foodmatters.com, tasteofhome.com, thecookful.com, marthastewart.com

Od: Jitka Kučová, 28.12.2023