Vaříme beze zbytků, aneb už žádné zbytky v kuchyni

Většina z nás vyhodí až třetinu z toho, co vyprodukujeme. Ať už jde o jídlo, které si koupíme, ale časem se nám zkazí v lednici; nebo velké množství oběda, který nikdo nedojí, a proto skončí v koši. Tímto způsobem nejen že nepřispíváme ke zdraví naší planety, navíc ale utrácíme o mnoho více, než kdybychom žili bez zbytků.

Zero waste? Alespoň v jídle!

V poslední době se s vyznavači zero waste (tzn. Žádný odpad) stylu roztrhnul pytel. Vyznavači tohoto životního stylu redukují sebou vyprodukovaný odpad na úplné minimum. A o nejen co se týče plýtvání jídlem. Tito lidé se vyhýbají zbytečným plastům, nakupují potraviny do svých vlastních nádob, jež využívají opakovaně. Tito lidé za rok vyprodukují naprostý zlomek odpadu, než který vytvoří „obyčejný“ člověk.

Plánujte

Ačkoliv se zero waste nemusí líbit každému na sto procent, je jedna věc, kterou bychom si od nich vzít měli. Tím je právě to zbytečné plýtvání jídlem. Přitom se stačí řídit úplně jednoduchým pravidlem, které zní: „Plánujte!“ Ano, pokud půjdeme do obchodu a s velkýma očima do košíku nahážeme vše, co nás napadne, nikdy nespotřebujeme vše. Pokud si však nákup pečlivě naplánujeme (co sníme, co budeme vařit), budeme mít jistotu, že se naše produkce zbytků zmenší. A to o hodně!

Využijte i zbytky

Zkuste si kupovat jen věci, u kterých máte jistotu, že je sníte. Když už dostanete chuť na něco, co jste na velkém nedělním nákupu nevzali, stavte se pro to později, až budete vědět, že to opravdu chcete. Nikdy nevařte přehnané množství jídla, když víte, že jej nezvládnete sníst. Pokud už vám přeci jen něco zbude, snažte se to využít. Například zbytek knedlíku lze smíchat s vejcem a vytvořit tak jednoduchou večeři. Zbytek masa stačí dát na kousky a uvařit dobré rizoto. Ze zbytků zeleniny udělejte menší porci salátu, který si můžete vzít sebou do práce. Šetření jídlem není tak složité, jak se nám může na první pohled zdát.

Od: Stanislava, 21.11.2018