Listové těsto: Jak si připravit domácí a co vše z něj můžeme vykouzlit

Listové těsto je pekařská dovednost, která vyžaduje trochu trpělivosti a praxe, ale její výsledky jsou ohromující. S křehkými a chutnými vrstvami těsta můžete vytvořit různé lahůdky, které si vychutnáte sami nebo je nabídnete rodině a přátelům. Takže neváhejte vyzkoušet přípravu domácího listového těsta a otevřete si brány kreativity ve vaší kuchyni!

Jak tedy domácí listové těsto připravit?

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Připravte si všechny suroviny a pracovní plochu. Důležité je, aby byly všechny ingredience studené, což pomůže těstu vytvořit křehké vrstvy.

  2. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte studené máslo nakrájené na menší kousky.

  3. Hmotu rychle promíchejte, aby vzniklo hrubé drobení. Můžete použít prsty nebo metlu.

  4. Postupně přilévejte studenou vodu a míchejte, dokud se nevytvoří hrubé těsto. Nepřidávejte vody příliš, jde jen o to, aby se suroviny spojily.

  5. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.

  6. Po odpočinku těsto vyndejte z lednice a na pomoučené ploše ho rozválejte na obdélníkový tvar.

  7. První skládání: Přeložte jednu třetinu dolní části těsta nahoru a přes ni překryjte horní třetinu. Měla by vzniknout třívrstvá konstrukce. Toto je první ze tří skládání, která se budou opakovat.

  8. Těsto otočte o 90° a znovu jej rozválejte na obdélníkový tvar. To je druhé skládání.

  9. Postup z bodu 7 a 8 opakujte ještě jednou (celkem 3x skládání).

  10. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici dalších 30 minut až hodinu.

Listové těsto je nyní připravené k použití. Můžete jej použít podle receptu na slané nebo sladké pokrmy.

Výroba a použití listového těsta otevírá nekonečné možnosti pro přípravu chutných a lákavých dobrot. Jeho tenké a křehké vrstvy přidávají jemnost a texturu každému pokrmu, ať už je sladký nebo slaný.

Pár tipů na sladká potěšení z listového těsta

Jablečný štrůdl

zdroj: Depositphotos

Suroviny:

Postup:

  1. Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou.

  2. Posypeme skořicí a cukrem.

  3. Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 200 °C) a občas znovu přetřeme vejcem.

Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudinku a meruněk

Suroviny:

Postup:

  1. Uvaříme pudink dle návodu na obalu a osladíme podle chuti. Meruňky nakrájíme najemno.

  2. Do teplého pudinku zamícháme tvaroh, skořici a meruňky.

  3. Těsto rozválíme a nakrájíme na stejně velké čtverce. Doprostřed poklademe pudinkovou směs a zabalíme.

  4. Plech vyložíme pečicím papírem a vyskládáme na něj připravené šátečky.

  5. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 °C dorůžova.

Nutella šneky

Suroviny:

Postup:

  1. Těsto si rozválíme na obdélníkový plát a potřeme Nutellou. Smotáme a nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

  2. Pečeme při 180 °C dorůžova.

Koláč Piňa Colada

Suroviny:

Postup:

  1. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, na něj dáme listové těsto, propícháme a cca 5 minut v troubě předpečeme (asi 160 °C).

  2. Tvaroh, vejce, cukr, kokos, kokosové mléko, Solamyl a rum smícháme dohromady do hladkého krému.

  3. Na předpečené těsto dáme vrstvu ananasu, zalijeme krémem, navrch opět pár kousků ananasu. Pečeme na 160 °C cca 40 minut.

Listové bochánky s krémem

Suroviny:

Postup:

  1. Pudink připravíme podle návodu. Plech vyložíme pečicím papírem.

  2. Máslo vyšleháme s cukrem, nejlépe v hrníčku a vmícháme do hotového pudinku.

  3. Dáme cca na 2 hodiny do lednice ztuhnout – krém je trochu řídký.

  4. Listové těsto nakrájíme na kousky 5x8 cm, potřeme žloutkem smíchaným s troškou mléka, položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 15 minut, dozlatova.

  5. Po vystydnutí překrojíme bochánky v půli, naplníme krémem a přiklopíme. Dáme do lednice.

Pár tipů na slané dobroty z listového těsta

Pizza šneky

zdroj: Depositphotos

Suroviny:

Postup:

  1. Těsto si rozválíme na obdélníkový plát.

  2. Potřeme kečupem, posypeme kořením, poklademe plátky uzenin (šunka, slanina aj.) a poklademe sýry (Eidam aj.)

  3. Listové těsto zabalíme jako štrůdl a potřeme olivovým olejem.

  4. Štrůdl rozkrájíme na malé šneky, které dáme na pečicí papír do trouby péct podle návodu na obalu těsta (cca 210 °C na 20 minut podle trouby).

Sýrové tyčinky

zdroj: Depositphotos

Suroviny:

Postup:

  1. Připravíme plech a vyložíme ho pečicím papírem. Troubu rozpálíme na 200 °C.

  2. Z listového těsta vyválíme dvě stejně velké placky.

  3. Šunku nakrájíme na menší kostičky a sýry nastrouháme.

  4. Jednu placku těsta potřeme olivovým olejem, posypeme šunkou a sýrem.

  5. Přiklopíme druhým těstem a lehce přejedeme válečkem, aby se těsta přilepila k sobě.

  6. Pak placky nakrájíme na proužky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí a zatočíme několikrát do spirály.

  7. Pečeme v troubě zhruba 10-12 minut.

Závin s mletým masem

Suroviny:

Postup:

  1. Listové těsto rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme.

  2. Mleté maso smícháme se sýrem nastrouhaným nahrubo, velkou hrstí slunečnicových semínek, vejcem, osolíme, opepříme a přidáme chilli. Zamícháme a masovou směs natřeme na listová těsta.

  3. Klobásu rozkrojíme na čtvrtky, položíme na kraj a závin smotáme, dáme na plech vyložený pečícím papírem.

  4. Propícháme vidličkou. Rozšleháme vejce, potřeme jím záviny, posypeme semínky.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 45-60 minut.

Párky v listovém těstě

zdroj: Depositphotos

Suroviny:

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  2. Plech si vyložíme pečicím papírem a na něj dáme těsto vyválené do obdélníku.

  3. Po délce těsta v pěti řadách naneseme v tenké vrstvě střídavě hořčici a kečup a na to poklademe po dvou párcích za sebou.

  4. Okraje těsta i mezery mezi párky potřeme rozšlehanými vejci.

  5. Z druhého těsta odstraníme pečicí papír, těstem opatrně překryjeme párky a prstem přimáčkneme podélné mezery mezi párky.

  6. Ostrým nožem nebo rádýlkem nařežeme na jednohubky.

  7. Potřeme rozšlehanými vejci, posypeme sezamem, kmínem a solí a dáme do předehřáté trouby na 200 °C upéct dozlatova.

Špenátový závin s nivou

zdroj: Depositphotos

Suroviny:

Postup:

  1. Na másle opečte 3 pokrájené stroužky česneku a 1 rozdrobenou sušenou chilli papričku.

  2. Přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.

  3. Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte, závin potřete vajíčkem a v troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.

Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz

Od: Zuzana, 17.8.2023