Oregano: Voňavá bylinka do kuchyně i pro zdraví

Italové ho milují. A jeho kouzlu snadno propadnete i vy. Připravte si z oregana třeba rajčatovou omáčku, pesto nebo salát. Prozradíme také, s jakými zdravotními neduhy dokáže zatočit, a jak si vyrobit vlastní oreganový olej.

Rajčatová omáčka s oreganem

4 plechovky konzervovaných rajčat (každá o objemu 400 ml), 2 lžíce kvalitního olivového oleje, 3 stroužky drceného česneku, 1 lžička sušeného oregana nebo 1 polévková lžíce čerstvého oregana, 1 lžička soli a ½ lžičky mleté nebo hrubě nadrcené sladké papriky.

V hrnci osmahněte drcený česnek, aby se rozvoněl. Přidejte rajčata a vařečkou je rozmělněte. Dochuťte oreganem, solí a paprikou. Na mírném plamenu vařte zhruba 30 minut do zhoustnutí. Rajčatová omáčka je vynikající na těstoviny či bramborové noky.

Oreganové pesto s parmazánem

Připravte si 1 šálek čerstvého oregana, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku mandlí, ½ šálku extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku a sůl s pepřem dle chuti.

Všechny ingredience kromě olivového oleje důkladně rozmixujte. Poté po troškách přilévejte olivový olej, dokud nevznikla hladká směs. Pesto přendejte do sklenice a povrch zalijte tenkou vrstvou oleje pro zvýšení trvanlivosti. V lednici vydrží zhruba 1 týden. Můžete je také zamrazit ve formičkách na led.

Veganský salát z oregana

Potřebujte 3 šálky čerstvých lístků oregana (bez stonků), 1 bílou cibuli, zhruba ½ šálku čerstvé citronové šťávy (podle chuti), ¼ šálku extra panenského olivového oleje a sůl.

Oregano omyjte pod proudem vody a nechte oschnout. Lístky můžete nechat celé, případně nasekat. Nasypte je do velké mísy, přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, olivový olej, citronovou šťávu a sůl. Promíchejte a dejte vychladit do lednice. Podávejte jako přílohu k hlavnímu chodu nebo samostatně s pečivem.

Hlavní zdravotní benefity oregana

Oregano obsahuje celou řadu účinných látek. Konkrétně to je například vápník, hořčík, železo, fosfor, vitamín A, C, E, tarvatrol, lutein, zeaxanthin a thymol. Svým složením má pestrou škálu pozitivních vlastností:

Při vnějším použití je navíc účinným pomocníkem při kvasinkové infekci, poradí si se štípanci a drobnými poraněními kůže. Může také zlepšit stav v případě bradavic, akné a lupů.

Jak si vyrobit vlastní oreganový olej

Budete potřebovat 1 šálek kvalitního extra panenského olivového oleje a ½ šálku sušeného oregano. Bylinku vložte do čisté skleněné nádoby a zalijte olejem, aby byla zcela ponořená. Zavíčkujte a nechte 4 až 6 týdnů při pokojové teplotě uležet. Vždy po několika dnech sklenici protřepejte. Nakonec oreganový olej sceďte přes husté sítko nebo bavlněné plátýnko. Skladujte na suchém a temném místě.

zdroj: Depositphotos

Použití oreganového oleje

Zdroje: oilextech.com, homesteadinginohio.com, gaiaherbs.com, wholefoodbellies.com, plantbasedfolk.com, ricardocuisine.com, webmd.com, medicinenet.com

Od: Jitka Kučová, 17.5.2023