8 tipů pro přehlednou organizaci spíže

Udělejte přítrž zběsilému přehrabování a hledání. Proměňte spíž v efektivní prostor, ve kterém budou všechny potraviny a další nezbytnosti vždy po ruce. Přehledná a praktická organizace spíže ušetří nejenom čas při přípravě jídla, ale omezí i plýtvání.

1. Před reorganizací se pusťte do generálního úklidu

Nejprve spíž projděte a vyhoďte všechny nepotřebné věci a prošlé potraviny. Důkladně vytřete regály, jednotlivé police a v případě potřeby i úložné boxy a skladovací zásuvky. Dosluhující organizéry vyměňte za nové. Pokud si troufáte, můžete spíž i znovu vymalovat.

2. Rozdělte prostor do zón

Potraviny a jednotlivé ingredience roztřiďte do kategorií. Záleží pouze na vás, jaký systém si vytvoříte. Může jít například o zóny s následujícími názvy: „pečení“, „mouky“, „potřeby pro grilování“, „rychlá večeře“, „zavařování“ a podobně. Nejčastěji používané potraviny mějte nejvíce po ruce a uložte je do úrovně očí. Sezónní záležitosti naopak skladujte až úplně nahoru nebo do nejnižších polic (může jít o vánoční formičky, piknikový koš aj.).

3. Vsaďte na zásuvky a koše

Existuje mnoho druhů organizérů v podobě šikovných zásuvek, úložných boxů a košů. Vyberte si takové, které nejvíce vyhovují vašim potřebám a životnímu stylu. Budou se vám hodit především k přehlednému uložení různých drobností a menších volných potravin (otvírák, potravinářská barviva, radýlko).

4. Používejte průhledné nádoby

Zejména suché ingredience by měly být skladovány vždy v čistých a vzduchotěsných nádobách. Pokud jsou navíc průhledné, získáte tak skvělý přehled nejenom o tom, co ve které z nich se konkrétně nachází, ale také snadno zjistíte, které potraviny je potřeba dokoupit.

5. Popisujte a zase popisujte

Každou skladovací zónu, stejně jako potravinový box nezapomeňte přehledně popsat. A to i když používáte průhledné nádoby, pouhým pohledem může být totiž obtížné rozeznat od sebe jednotlivé druhy mouky či krupicový cukr od krystalu. Ideálně uvádějte také datum expirace, pokud neskladujete potraviny v původním obalu.

6. Využijte prostor na maximum

Ještě efektivnější využití volného místa umožní boxy a dózy, které lze jednoduše stohovat na sebe. Se stohováním to ale nepřehánějte, ke každé potravině byste měli mít rychlý a nenáročný přístup. Nový cenný prostor získáte instalací další police nebo použitím závěsných systémů.

7. Udržujte čistotu a pořádek

Ne vždy se každou věc podaří vrátit přesně na své stálé místo, zvláště pokud člověk zrovna pospíchá. Jednou týdně proto projděte spíž a v rychlosti přeuspořádejte věci tam, kam patří. Nezanedbávejte ani pravidelný úklid a udržujte spíž v čistotě.

8. Uspořádáním proti plýtvání

Kromě popsání jednotlivých potravin omezíte plýtvání také tím, pokud dáte nový nákup vždy až za staré zásoby. Je běžné, že ve spíži automaticky sáhnete po té konzervě či sklenici, kterou máte nejvíce po ruce. Pokud bude ta nejstarší z nich zastrčená někde v koutě, snadno se zkazí dříve, než ji stihnete spotřebovat.

Zdroje: luxurylivingfortlauderdale.com, housebeautiful.com, goodhousekeeping.com, bhg.com

Od: Jitka Kučová, 10.5.2023