Černý čaj jako tajná zbraň proti špíně, mastnotě a zápachu

Oblíbený povzbuzující nápoj, ale zároveň také překvapivě účinný pomocník nejenom při běžném úklidu. Vyzkoušejte netradiční způsoby, jak využít černý čaj v domácnosti a proměňte ho v přírodní osvěžovač a efektivní čistič různých druhů povrchů.

Co umí černý čaj

Když pomyslíte na hnědé usazeniny, které na stěnách šálku po vypití černého čaje zůstávají, pravděpodobně vám přijde představa čaje jako účinného čističe přitažená za vlasy. Ve skutečnosti jde ale o účinného, levného a ekologického pomocníka při úklidu domácnosti.

Černý čaj obsahuje kyselinu tříslovou (druh taninu), která má schopnost na sebe vázat tuky, čímž působí proti mastnotě a dalším nečistotám. Navíc má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, proto dokáže z rozličných povrchů eliminovat bakterie a zároveň působí proti nežádoucímu zápachu.

Čistič oken z černého čaje

Do hrnku vložte 3 sáčky černého čaje a zalijte je 250 ml právě vroucí vody. Silný nálev nechte zcela vychladnout. Poté ho přelijte do lahvičky rozprašovače nebo do nálevu namočte utěrku z mikrovlákna. Používejte obvyklým způsobem místo běžného čističe oken. Směs lze vyzkoušet i při čištění jiných skleněných ploch a zrcadel.

Pro osvěžení lednice a mikrovlnné trouby

Do šálku o objemu 250 ml uvařte silný černý čaj. Po vychladnutí ho nařeďte 250 ml čisté vody a čajovou vodou vyčistěte vnitřní stěny lednice a mikrovlnné trouby. Kromě mastnoty tak odstraníte rovněž případný zápach.

Na připálené pánve a hrnce

Vyčistit připálené nádobí může dát pořádně zabrat. Místo chemických přípravku zkuste zalít připálené dno vroucí nebo velmi horkou vodou, přihodit 2 sáčky černého čaje a vše nechat přes noc odmočit. V případě silně znečištěného nádobí lze směs nechat projít varem, účinky budou intenzivnější.

Provonění koberců

Pokud máte pocit, že se z koberce začíná linout nepříjemný pach, můžete ho odstranit jednoduše s pomocí černého čaje. Posypte koberec sušenými čajovými lístky a nechte působit alespoň 1 hodinu. Následně koberec důkladně vysajte. Vždy používejte pouze sušené čajové lístky, nálev by způsobil nežádoucí zabarvení.

Přírodní hnojivo

Nasypte hrst sušených lístků černého čaje na dno květináče. Dodají rostlině cenné živiny, a navíc budou pohlcovat přebytečnou vodu. Tenkou vrstvičku lístků dejte i na povrch substrátu jako ochranu proti plísním a chorobám. Nálev z černého čaje lze použít i jako přírodní hnojivo, po vychladnutí s ním stačí pokojové květiny zalít.

Odstranění zápachu z bot

Použité sáčky černého čaje nechce zcela vyschnout. Poté vložte do každé boty jeden čajový sáček a nechte 1 až 2 hodiny působit. Černý čaj eliminuje případný zápach obuvi a působí antisepticky.

Přírodní osvěžovač do šatní skříně

Vezměte několik sáčků černého čaje a vložte je do prodyšného textilního sáčku. Můžete si ho i sami vyrobit například z kousku staré záclony, jejíž vršek převážete kouskem stuhy. Přírodní osvěžovač z černého čaje vložte do skříně. Nebojte se experimentovat a sáhnout třeba pro ochuceném černém čaji s mátou či citronem.

Zapovězené povrchy

Přestože je černý čaj při úklidu velice všestranný pomocník, některé povrchy by mohl znečistit, protože zároveň funguje i jako přírodní barvivo. Nepatří zejména na mramor, nebroušený přírodní kámen, tkaniny a jiné textilní materiály. Obarvit by mohl nábytek a podlahy ze světlého dřeva. Před použitím proto černý čaj raději nejprve otestujte na malém kousku povrchu.

Zdroje: apartmenttherapy.com, tching.com, luxurylivingfortlauderdale.com, today.com

Od: Jitka Kučová, 2.6.2023