Reklama

3 bleskové recepty z medvědího česneku

Zelený poklad z vlhkých listnatých lesů se těší nebývalé popularitě. Stále více lidí vyráží v brzkém jaru na sběr voňavých zelených lístků a domů si odnáší bohatou úrodu. Pokud si lámete hlavu, jak medvědí česnek zpracovat, můžete se inspirovat následujícími recepty. Prozradíme i to, čím je tato bylinka prospěšná zdraví.

Reklama

Máslo s medvědím česnekem

Budete potřebovat 250 g másla, 1 lžičku mořské soli a 50 g nasekaných listů medvědího česneku.

V míse smíchejte změklé máslo společně se solí a medvědím česnekem. Poté máslo zabalte do potravinářské fólie tak, aby vznikl váleček. Dejte ho na několik hodin utuhnout do lednice a před servírováním jednoduše nakrájejte na plátky.

Máslo s medvědím česnekem můžete i zamrazit, v mrazáku vydrží až 3 měsíce. Výtečně dochutí například grilované pochoutky, ale hodí se i na pečenou rybu či do těstovin.

zdroj: Depositphotos

Pesto z medvědího česneku a lískových oříšků

Připravte si 350 g listů medvědího česneku, 100 g lískových ořechů, 100 g tvrdého ovčího sýra a 150 ml extra panenského olivového oleje + trošku na zalití, sůl a pepř dle chuti.

Reklama

Lískové ořechy opražte nasucho na pánvi, stačí 3 až 4 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se nepřipalovaly. Ořechy přesypte na čistou utěrku, přehněte ji přes ně a protřete, slupka se sama krásně uvolní.

Listy medvědího česneku opláchněte a nahrubo rozmixujte. Přidejte k nim opražené lískové ořechy zbavené slupky a znovu mixujte. Po chvíli přidejte také nastrouhaný sýr a olivový olej. Naposledy promixujte. Pokud by bylo pesto příliš husté, můžete přilít trochu oleje.

Na závěr pesto osolte a dle chuti můžete i opepřit. Hotové pesto přendejte do čisté sklenice a na závěr zakápněte olivovým olejem, aby vytvořil tenkou horní vrstvu. V lednici vydrží pesto zhruba 2 týdny. Skvěle se hodí do špaget a jiných těstovin, ale dochutí i sendviče či grilované maso.

zdroj: Depositphotos

Medvědí česnek naložený v oleji

Nachystejte si 100 g čerstvých listů medvědího česneku a 200 g kvalitního olivového nebo slunečnicového oleje.

Listy vložte do hrnce a zalijte právě vroucí vodou. Vyčkejte pouhých 15 sekund a ihned poté je propláchněte pod proudem studené vody, aby se rychle zchladily. Listy nechte okapat, případně je můžete ještě dosušit čistou utěrkou.

Do vysokorychlostního mixéru dejte medvědí česnek i olej a důkladně vše rozmixujte. Poté česnekový olej přelijte přes jemné sítko nebo bavlněnou látku do nádoby z tmavého skla. Olej z medvědího česneku vydrží zhruba 2 týdny v lednici, zamražený pak až 6 měsíců. Hodí se zejména do salátů a omáček, vynikající je i na rozpečené bagetce.

Co ještě vyrobit z medvědího česneku

  • Oživení bramborové kaše či šťouchaných brambor

  • Jarní polévka s medvědím česnekem a opečenými krutony

  • Dochucení zapečených brambor a těstovin

  • Doplňující ingredience do zeleninových smoothies

  • Nádivka slaných koláčů a šneků

  • Alternativa běžného česneku v mletém mase

  • Do salátů, domácích dresinků a majonéz

Zdravotní benefity medvědího česneku

Medvědí česnek působí jako antioxidant, kdy dokáže neutralizovat aktivitu volných radikálů. Může se pochlubit antibakteriálními vlastnostmi a přispívá ke snížení vysokého krevního tlaku, stejně jako vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Je nutričně bohatý, najdeme v něm mimo jiné vitamíny A a C, dále železo, vápník, fosfor, sodík a měď. Pozitivně působí na celý kardiovaskulární systém a je prevencí některých civilizačních chorob, mimo jiné cévní mozkové příhody neboli lidově mrtvice. Uleví i při žaludečních nevolnostech, a dokonce může zmírnit alergické projevy.

Zdroje: deliciousmagazine.co.uk, deliciousmagazine.co.uk, deliciousmagazine.co.uk, bbcgoodfood.com, healthbenefitstimes.com, lifestyle.co.za

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 1.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama