Potraviny proti jarní únavě

Jaro je krásné období, kdy příroda ožívá a vše kolem nás se opět zelená. Nicméně pro mnoho z nás může být jaro také obdobím únavy, kterou mnohdy způsobuje nejen změna počasí, ale také změna stravy a zvyků. Proto je důležité věnovat pozornost své stravě a vybírat potraviny, které nám pomohou překonat jarní únavu. V následujícím článku se podíváme na 16 potravin, které jsou proti jarní únavě účinné.

Ovoce

Ovoce je vynikajícím zdrojem vitamínů a antioxidantů, které nám pomohou zvýšit energii a snížit únavu. Důležitým ovocem jsou borůvky, jahody, pomeranče, grapefruity a především banány – ty jsou totiž skvělou zásobárnou draslíku a rychlých cukrů, které vám dodají okamžitou energii.

Zelenina

Zelenina obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a antioxidantů, což je pro náš organismus velice důležité. Mezi důležitou zeleninu patří například špenát, ředkvičky, cibule a hlavně brokolice – ta je silným antioxidantem a významným zdrojem draslíku i koenzymu Q10, který je důležitý pro zvyšování energie. Konzumace brokolice podporuje správné fungování svalů, srdce a nervové soustavy.

Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny jsou výborným zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat trávení a zlepšuje metabolismus. Mezi oblíbené celozrnné potraviny patří například celozrnný chléb, rýže nebo těstoviny.

Ořechy

Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků a antioxidantů. Vhodné jsou například mandle, lískové ořechy a kešu.

Semena

Semena jsou bohatá na vitamíny a minerály, ale také na bílkoviny a zdravé tuky. Semena lze přidat například do jogurtu nebo smoothie. Mezi oblíbená semena patří například semena lněná, slunečnicová a dýňová.

Ryby

Ryby jsou bohaté na zdravé tuky, které jsou důležité pro náš mozek a nervový systém. Vhodný je například losos, tuňák a sardinky.

Luštěniny

Luštěniny jsou kvalitním zdrojem bílkovin a vlákniny. Mezi oblíbené luštěniny patří například fazole, cizrna a v neposlední řadě čočka – ta je plná železa i vlákniny, má proto pozitivní vliv na vylučování i boj s únavou a chudokrevností. Při výběru dávejte přednost čočce černé, zelené nebo červené.

Jogurt

Jogurt obsahuje probiotika, která pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru, a také kvalitní mléčné bílkoviny a v tuku rozpustné vitamíny a vápník. Vápník z mléka je velmi dobře využitelný.

Ovesné vločky

Ovesné vločky účinně působí proti momentální i chronické únavě, zvyšují pozornost, mají antidepresivní účinky a pozitivně působí i na trávicí systém.

Mandle

Mandle díky vysokému obsahu hořčíku posílí nervový systém, zlepší soustředěnost, zaženou únavu, úzkosti a stres.

Klíčky

Klíčky řeřichy, munga, hrachu apod. jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C a E, současně obsahují plno kyseliny listové, příznivě působících enzymů i nenasycených mastných kyselin.

Kvašená zelenina

Kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitamínu C, zvyšuje odolnost proti stresu, nakopne trávení a posílí imunitu.

Med

Med má antibakteriální účinky, pomáhá proti stresu a nespavosti a dodává tělu energii. Všude, kde to půjde, používejte med jako sladidlo namísto klasického cukru.

Kakao

Kakao či vysokoprocentní hořká čokoláda má pozitivní vliv na zdraví srdce, krevní tlak a kognitivní funkce, zlepšuje náladu a je zdrojem okamžité energie.

Červená řepa

Červená řepa podporuje imunitu a regeneraci organismu, je výborná na trávení.

Bylinky

Bylinkami ideálními na jaro jsou mladé kopřivy a první pampelišky, které můžete od konce března začít sbírat i ve volné přírodě. Proti únavě dále výborně pomáhá třezalka, zeměžluč, trnka nebo měsíček lékařský.

Jarní restart organismu můžete urychlit i pomocí nejrůznějších doplňků stravy, které koupíte v lékárnách, zdravých výživách a v drogeriích. Vhodné jsou jakékoliv přípravky obsahující vitamíny a minerály A, B, C, D, E, železo, hořčík, draslík, zinek a sodík, ale také další látky účinné proti únavě, jako je echinacea, ženšen, koenzym Q10, guarana, chlorofyl a zelený čaj.

Zdroje: hradec.rozhlas.cz, kupi.cz

Od: Zuzana, 24.5.2023