Reklama

Jak nahradit olivový olej v kuchyni

Vlastnosti olivového oleje jsou jedinečné. Tato takřka zázračná tekutina je plná nenasycených mastných kyselin a dalších látek cenných pro lidské zdraví. Není divu, že tvoří nedílnou součást nejednoho receptu. Ne vždy je ale po ruce. Prozradíme, čím ho v různých situacích šikovně nahradit.

Reklama

Jak se používá olivový olej

Pro svou příjemnou chuť a všestrannost si vyšlapal cestu i do českých kuchyní. Nejoblíbenější variantou je extra panenský olivový olej, který se získává šetrným lisováním za studena. V této formě si uchovává nejvíce mikroživin, zejména nenasycených mastných kyselin, vitamínu E a antioxidantů. Aby o ně nepřišel, uplatňuje se zejména při přípravě pokrmů studené kuchyně.

Olivového oleje se ale není třeba úplně obávat ani při vaření. Jeho bod kouřivosti je totiž zhruba 170 až 210 °C. To znamená, že až po překročení této teploty se z něj mohou uvolňovat potenciálně škodlivé látky.

Naopak olivový olej z pokrutin neboli olivové drtě (anglicky označovaný jako „Pomace Oil“) prochází tepelnou úpravou a rafinací. Jeho chuťové vlastnosti nejsou tak delikátní, zato se skvěle hodí i pro tepelnou úpravu včetně smažení.

Ořechový olej

Sáhnout můžete například po oleji z vlašských nebo lískových ořechů. Oba mají delikátní oříškovou chuť a mohou se pochlubit pestrým využitím hlavně ve studené kuchyni. Oživíte s nimi sladké dezerty či ovocné saláty, pokapete s nimi oblíbenou bruschettu nebo je můžete použít při výrobě domácího pesta.

Reklama

Vaší pozornosti by neměl uniknout ani arašídový olej, který se považuje za jeden z vůbec nejzdravějších. Ten za studena lisovaný dodá šmrnc rozličným salátům, zatímco rafinovaný arašídový olej hravě nahradí olivový olej z pokrutin.

Olej z hroznových jader

Pokud je oříšková chuť nežádoucí, bude vhodným adeptem olej z hroznových jader. Jeho chuť je totiž velice jemná až neutrální, navíc je bez zápachu. Nejvíce ho oceníte v salátových dresincích a marinádách, kde nenaruší chuť ostatních ingrediencí, avšak umně dodá jídlu texturu.

Máslo

Máslo se relativně brzy přepaluje, a proto se k vaření příliš nehodí. Výjimkou je přepuštěné máslo tzv. ghí, které má nižší obsah vody a zvládá teploty až zhruba do 250 °C. Máslo se hodí například pro závěrečné oživení pečené zeleniny, jeho chuťové vlastnosti se skvěle kombinují s pečivem. Do některých receptů je vhodné máslo předem rozpustit.

Dýňový olej

Získává se lisováním za studena z dýňových semen, jeho bod kouřivosti činí asi 140 °C. Na první pohled zaujme zelenou barvou, která je poměrně tmavá. Dýňový olej může být zajímavou změnou zejména v pomazánkách a salátových dresincích, kterým propůjčí bohatou chuť. A doporučujeme ho vyzkoušet i k dozdobení dýňové polévky.

Rozmačkaný banán

Překvapivou alternativou olivového oleje je rozmačkaný banán. Nemusíte se ho bát použít zejména v receptech na sladké pečení. Hodí se například do hrnkových buchet a moučníků, stejně jako sušenek. A protože je banán sám o sobě hodně sladký, nezapomeňte snížit předepsané množství cukru.

Avokádový olej

Rafinovaný avokádový olej má bod kouřivosti až 270 °C, avšak i ten za studena lisovaný zvládá teploty do výše zhruba 190 až 205 °C, což je srovnatelné s extra panenským olivovým olejem. A protože má navíc bohatou máslovou chuť, představuje jednu z nejoblíbenějších náhražek olivového oleje.

Zdroje: thekitchn.com, escoffieronline.com, bhg.com.au, spoonuniversity.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama