Reklama

Tradiční knedlíky budou lahůdkou, když si je připravíte doma

Kdo touží po krásně nadýchaném knedlíku výrazné chuti, pustí se do domácí přípravy podle tradičních receptů. Potěší vás, že vaření domácích knedlíků je snadné a využijete starší pečivo. Vraťte se ke kořenům české kuchyně a připravujte knedlíky doma.

Reklama

Česká kuchyně zasypaná knedlíky

Obliba různých typů knedlíků je v české kuchyni široká. Stejné popularitě se knedlíky těší v Bavorsku a Rakousku. Je třeba připomenout, že dříve byly knedlíky kompletním pokrmem, zpravidla se máčely v horkém másle. Příloha se z nich stala až později.

Houskový, bramborový a játrový knedlík zná jistě každý. Proto vás možná překvapí, že jen přílohových knedlíků byste napočítali desítky druhů. Zapomenout nesmíme ani na různé druhy knedlíků plněných ovocem a jiným druhem náplní. Základem knedlíků bývá obvykle hrubá mouka, knedlíky se s hrubou moukou méně rozvaří. Těsta se míchají s vejci, mlékem, vodou nebo dokonce sifonem. Kromě sycené vody se pro nakypření může přidat prášek do pečiva, droždí nebo sníh z bílků.

Vaření knedlíků

Knedlíky se před vařením vytvarují buď jako kulaté a přílohou jsou samostatně nebo jako šiška, válec, který se později krájí na plátky. Knedlíky se vaří v osolené vodě nebo v páře. Základem je velký hrnec a dostatek vody, aby knedlík mohl volně plavat. Jemná těsta na knedlíky se vkládají před vařením do ubrousků nebo utěrek, aby udržely tvar. Jednoduché je rovněž vaření knedlíků v hrnečcích vymazaných máslem.

Přílohových knedlíků známe v české kuchyni opravdu mnoho, byla by škoda různé recepty na knedlíky nevyzkoušet.

Tradiční houskové knedlíky

Základem houskových knedlíků je na kostičky nakrájené starší pečivo. Může to být veka, houska, rohlík. Pečivo by mělo být suché. Čerstvé způsobuje, že se knedlíky drolí a nedrží tvar. Pečivo se míchá s moukou, vodou, mlékem a žloutkem. Přidává se prášek do pečiva a pak se houskové knedlíky vaří v osolené vodě.

Reklama

Karlovarské knedlíky se připravují z opečeného bílého pečiva a kypřené jsou sněhem z bílků. S oblibou se do nich přidává strouhaná mrkev, nasekané bylinky nebo smažená cibulka. Z podobného základu se připravují i špekové knedlíky, do těsta se přidává špek nebo rozpečená slanina a knedlíky se tvarují do kuliček.

Vyzkoušejte knedlíky v ubrousku

Potřebovat budete 5 housek, které nakrájíte na kostičky a osmažíte na tuku. Necháte vychladnout, zakapete 3 lžícemi mléka, vmícháte 2 vejce a osolíte. Smícháme s 250 gramy mouky. Vznikne řídké těsto, které vložíme do mokré utěrky. Uzlík svážeme, ale necháme těstu dostatek prostoru. Mokrá utěrka i s těstem se vaří hodinu ve vroucí vodě. V polovině vaření je vhodné utěrku rozvázat, knedlík otočit a dát znovu vařit.

Krupicové knedlíky ke guláši

Do 250 gramů krupice vlijeme hrnek horkého mléka, promícháme a necháme půl hodiny až hodinu v pokojové teplotě. Ze tří housek nakrájíme kostičky a osmahneme je na tuku. Krupici smícháme se žloutky (2 ks) a ušleháme tuhý sníh z bílků. Následně vše promícháme, vytvarujeme knedlíky a vaříme je ve slané vodě.

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky jsou uvařené rychle a dobře drží tvar. Připravují se smícháním půl litru mléka s na kostičky nakrájenými rohlíky. Základ se osolí, opepří, přidají se 4 žloutky a 2 hrnky hrubé mouky. S oblibou se do knedlíků dává sekaná petrželka nebo opečená cibulka. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Připravíme si běžné hrníčky, ty vymažeme máslem nebo sádlem a do 2/3 je naplníme směsí. Hrnečky vložíme do velkého hrnce, do poloviny výšky hrnku zalijeme vroucí vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a vaříme asi půl hodiny. Vypneme, necháme 5 minut, opatrně vytáhneme a knedlíky vyklopíme z hrnečků. Před podáváním krájíme.

Bramborové těsto a bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky se připravují z brambor uvařených ve slupce. Vhodný je varný typ C. Po uvaření se slupka loupe, brambory se strouhají nebo prolisují. Přidává se mouka a vejce. Je třeba pracovat rychle, těsto řídne, pokud není okamžitě zpracováno. Bramborové knedlíky je možné připravovat jako přílohové, plnit uzeným masem, zeleninovou náplní nebo ovocem a sladkými náplněmi. Vaří se jako kuličky nebo šišky, které se později krájí na plátky. Plátky jsou ale drobnější než u houskových knedlíků.

Brambory jsou základem pro chlupaté knedlíky, ty se ale připravují ze syrových brambor. V podobě noku se vaří v osolené vodě a okamžitě po uvaření je třeba je promastit.

Tipy pro knedlíkovou kuchyni:

  • Uvařené knedlíky se krájí překříženou nití.

  • Proti osychání knedlíků funguje potření rozpuštěným tukem.

  • Knedlíky se servírují při pravém okraji talíře.

  • Omáčka se nikdy nelije přes knedlíky.

Zdroje: BBCgoodFood.com, Mission-Food.com, TheSpruceEats.com, CookLikeCzechs.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama