Reklama

Růžičková kapusta: Z přehlížené Popelky královnou zdravé kuchyně

Podceňovaná, ba nezřídka nenáviděná. Zapomeňte nyní na rozvařené vybledlé blátíčko ze školních jídelen. Tuto košťálovou zeleninu lze připravit chutně. Roztomilé růžičky jsou navíc plné vlákniny a vitamínů. A zelené zdraví na talíři vám dokonce pomůže i při hubnutí.

Reklama

Jak vařit růžičkovou kapustu

Při nákupu vybírejte pouze pevné a uzavřené růžičky svěží zelené barvy. Ze zeleniny odstraňte košťál a případně i svrchní lístky, pokud jsou mírně zavadlé. Pak už ji jen stačí důkladně opláchnout a zpracovat dle libosti.

Růžičkovou kapustu můžete vařit, a to i šetrně v páře. Dávejte ale pozor na délku tepelné úpravy, obvykle stačí pouhých 5 až 10 minut. Pokud se převaří, získá rozbředlou konzistenci, a navíc se zbytečně ochudíte o cenné mikroživiny. Po dovaření můžete růžičky vhodit do hrnce s ledovou vodou, uchovají si tím krásně zelenou barvu a příjemně křupavou chuť.

Růžičková kapusta v kuchyni

Růžičková kapusta má v kuchyni pestré možnosti využití. Kromě prostého povaření ji můžete dusit, restovat, péct, zapékat nebo třeba grilovat. Snadno z ní vykouzlíte zdravou přílohu k masu, je vynikající do zeleninových polévek. Pokud ji rozložíte na jednotlivé lístky, můžete jí oživit rozličné saláty. Její chuť se skvěle snoubí také se slaninou, sýry a ořechy.

Zeleninu, kterou nezpracujete, skladujte v lednici. V polootevřeném mikrotenovém sáčku vydrží až několik dní. Jestli ji potřebujete nechat na později, lze ji rovněž zamrazit například v zipovém sáčku nebo krabičce.

Reklama

Nejjednodušší příprava růžičkové kapusty

Růžičkovou kapustu očistěte a opláchněte. Poté ji dejte vařit do hrnce s mírně osolenou vodou. Podle velikosti růžiček nevařte déle než 5 až 10 minut. Ihned po uvaření zeleninu prudce schlaďte v nádobě s ledovou vodou a nechte okapat.

Následně můžete krátce orestovat na pánvi s trochou másla. Dle chuti lze přidat na plátky nakrájený česnek, případně nasekané mandle. Takto upravená růžičková kapusta se hodí jako příloha, ale můžete ji jíst klidně i jenom tak.

Pomůže shodit přebytečná kila

Růžičková kapusta je bohatá na vlákninu, a navíc patří mezi zajímavý zdroj rostlinných bílkovin. Ve 100 gramech zeleniny jsou zastoupeny přibližně 3 gramy bílkovin. Z toho důvodu dokáže velice dobře zasytit a oddálit pocit hlavu.

Příjemným bonusem je fakt, že v ní najdeme takzvané „zdravé tuky“. Konkrétně se jedná o kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která patří mezi omega-3 mastné kyseliny. Tuto látku si naše tělo neumí samo vytvořit, přesto je nezbytná pro život a vyznačuje se mnoha prospěšnými účinky na lidské zdraví. Nejenže působí jako antioxidant, ale studie naznačují, že i ona přispívá ke snížení pocitu hladu.

Růžičková kapusta pro zdraví

Kromě vlákniny a bílkovin obsahuje růžičková kapusta významné množství vitamínu C a K. Jsou v ní zastoupeny také vitamín B1 (thiamin), kyselina listová, mangan, draslík, fosfor, železo a další důležité mikroživiny. Až 86 % obsahu tvoří voda.

Pravidelná konzumace růžičkové kapusty může být zajímavou prevencí proti civilizačním onemocněním. Pozitivně totiž ovlivňuje kardiovaskulární systém, přechází vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině cholesterolu v krvi. Navíc působí protizánětlivě, chrání buňky před oxidativním stresem, podporuje pevnost kostí a zdraví očí.

V neposlední řadě připívá tato zelenina k produkci kolagenu, který má mimo jiné vliv na hydrataci a pružnost pokožky. A kvůli obsahu kyseliny listové by rozhodně neměla chybět ani v jídelníčku těhotných žen.

Mráz jí jenom tak neublíží

Růžičková kapusta patří mezi velice odolné druhy zeleniny. Pokud si ji proto chcete sami vypěstovat, vězte, že se na vás bude spokojeně smát i uprostřed jinak zazimované zahrádky. Poradí si totiž až s teplotou okolo mínus 17 °C. Dokonce i v nejchladnější části roku se tak můžete těšit na bohatou úrodu plnou vlákniny a vitamínů.

Zdroje: webmd.com, tasteofhome.com, errenskitchen.com, thekitchn.com, miraclegro.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 14.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama