Reklama

Bulvový versus řapíkatý celer: Který je zdravější?

O tom, že je konzumace zeleniny zdravá, snad nikdo nepochybuje. Jednotlivé druhy se však liší obsahem mikroživin, a proto je důležité zachovat pestrost na talíři. Jak si vede bulvový a řapíkatý celer? A máme po některém z nich sáhnout častěji?

Reklama

Celer v kuchyni

Celer patří k poměrně běžným druhům zeleniny. V našich končinách má dlouhou tradici zejména bulvový celer, který je vedle mrkve a petržele oblíbenou kořenovou zeleninou. Nejčastěji se tepelně upravuje, ale bulva se dá konzumovat i syrová. Uplatní se například v pomazánkách, salátech, polévkách či omáčkách. Dá se také obalit v trojobalu a usmažit podobně jako řízek, velice chutné jsou i celerové hranolky pečené v troubě.

Řapíkatý celer nemá podzemní bulvu. Sklízí se pro dlouhé dužnaté řapíky svěží zelené barvy, které se jí syrové nebo tepelně zpracované. Hodí se do vývarů i zeleninových polévek, nakrájený najemno může oživit lehké tvarohové a jiné pomazánky, lze ho přidat do rozličných salátů. Je také nenahraditelnou součástí slavné boloňské omáčky, používá se ve smoothies, a dokonce ho můžete hodit klidně i na gril.

Oba druhy celeru mají intenzivní chuť a vůni, která je však u každého z nich trochu odlišná. Obecně platí, že celer buď příliš nemusíte, nebo naopak milujete.

Bulvový celer pro zdraví

Bulvový celer je bohatý na vlákninu, stejně jako některé vitamíny a minerální látky. Konkrétně to je především vitamín C a K, dále vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, železo, fosfor a vápník.

Reklama

Pokud si dopřejete 100 gramů bulvového celeru, poskytnete tím tělu pouze okolo 40 kalorií, někdy se udává dokonce ještě méně. Navíc neobsahuje takřka žádné tuky, což z něj činí ideálního adepta do redukčního jídelníčku.

Kromě toho, že může být pomocníkem při hubnutí, prospívá bulvový celer i lidskému zdraví. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a má antioxidační vlastnosti, to znamená, že chrání buňky před oxidativním stresem. Rovněž se mu připisuje pozitivní vliv na trávení, podporuje zdraví srdce a normální stav kostí.

Čím je prospěšný řapíkatý celer

Stejně jako bulvový celer, náleží také jeho řapíkatý příbuzný mezi nízkokalorickou zeleninu, která je bohatá na vlákninu. I on má proto své místo v jídelníčku, jehož cílem je shodit přebytečné kilogramy.

Řapíkatý celer je významným zdrojem antioxidantů, obsahuje mimo jiné flavonoidy, vitamín C, lunularin, bergapten či psoralen. Všechny tyto látky jsou účinnými pomocníky v boji proti volným radikálům v organismu. Kromě toho najdeme v křupavých řapících i vitamíny A a C, dále některé vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a draslík.

Pravidelná konzumace řapíkatého celeru může předcházet vysokému krevnímu tlaku. Zelenina působí protizánětlivě a přispívá k normálnímu trávení.

Opomíjená celerová nať

Asi nejméně se objevuje v kuchyni celerová nať, přestože i ona si zaslouží svou pozornost. Nejvíce se uplatní ve studené kuchyni, kde má takřka univerzální použití. Hodí se jako ozdobná posypka, je vynikající do pomazánek, salátů, k dochucení domácích dipů. Nať celeru je lahodná také sušená, kdy se uplatňuje hlavně jako polévkové koření.

Ani celerová nať není ochuzená o mikroživiny. Za zmínku stojí například vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové. A rovněž ona ukrývá pestrou paletu vitamínů a minerálních látek.

Vítězí pestrost

Bulvový a řapíkatý celer, stejně jako celerová nať, obsahují celou řadu zajímavých účinných látek. Všechny druhy se svým složením hodí do zdravého a redukčního jídelníčku. Nelze však jednoznačně určit, který celer je nejzdravější, v ideálním případě se měl čas od času objevit každý z nich.

Zdroje: webmd.com, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, thekitchn.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 2.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama