Reklama

Je to lesklé, chutné a třese se to: Připravte si bylinkové amarouny

Bylinkové želé je v našich končinách prakticky neznámým pojmem. Pokud ho ale vyzkoušíte, snadno mu propadnete. Je zajímavým způsobem, jak zpracovat bylinky v kuchyni a proměnit je v netradiční delikatesu. Tu si poté vychutnáte třeba k masu nebo sýrovým mísám.

Reklama

Bylinkové želé v kuchyni

Příjemně voní a má sladkou, někdy až lehce pikantní chuť, kterou šikovně oživují použité bylinky. Nenechte se ale zmást, i přesto se hodí skvěle do slaných jídel, kterým propůjčí zcela nové vlastnosti.

Bylinkové želé můžete vyzkoušet například pod různé druhy pečených a dušených mas včetně zvěřiny. Vynikající je také pro dochucení sladkovodních a mořských ryb, stejně jako ingredience pro výrobu marinády na grilování. Želé z bylinek lze servírovat i v misce jako netradiční příloha k obloženým mísám. Jeho chuť se dobře kombinuje především se sýry a slanými krekry.

Univerzální recept na bylinkové želé

Připravte si 2 šálky čerstvých nebo poloviční množství sušených bylinek. Dále budete potřebovat 4 šálky cukru, 2 šálky vody, 2 šálky bílého vína, 2 polévkové lžíce citronové šťávy a 50 gramů pektinu v prášku.

Nejprve si připravte bylinný nálev. Bylinky zalijte právě vroucí vodou a přikryté je nechte až 15 minut louhovat. Poté nálev sceďte, přidejte víno, pektin a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a zhruba 1 minut na mírné plamenu povařte, dokud se pektin nerozpustí. Přidejte cukr a znovu vařte do jeho rozpuštění.

Hotové želé přelijte do sklenic, aby byly zaplněné zhruba ze tří čtvrtin. Na závěr můžete želé ještě zavařit při teplotě 80 °C na 15 až 20 minut.

Reklama

Z čeho vyrobit bylinkové želé

Želé lze vytvořit prakticky z jakékoliv bylinky, kterou máte rádi. Můžete také experimentovat a použít více druhů bylinek. Nejčastěji se dělá želé z rozmarýnu, bazalky, meduňky nebo máty. Ale sáhnout můžete třeba i po voňavé mateřídoušce, dobromyslu, levanduli či tymiánu.

Zajímavou alternativou je želé vyrobené z jedlých květů rostlin. Hodí se do něj kupříkladu květy fialek, pažitky, černého bezu, měsíčku lékařského a okvětní lístky růží. A přidat můžete rovněž špetku koření, zejména pokud toužíte po pikantnější chuti. Do zlatavě žlutého odstínu bylinkové želé krásně obarví kurkuma.

Recept na jednoduché želé z bazalky

Na bazalkové želé potřebujte 5 šálků cukru, 4 šálky vody, 2 šálky najemno nasekaných čerstvých listů bazalky, 20 až 28 gramů ovocného pektinu a volitelně zelené potravinářské barvivo.

Do hrnce nalijte vodu, vsypte bazalku a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a nechte zhruba 10 minut louhovat. Poté nálev sceďte a znovu dejte vařit. Cukr smíchejte s ovocným pektinem a přidejte do nálevu, případně můžete i obarvit malým množstvím potravinářského barviva. Za stálého míchání vařte zhruba 3 až 5 minut. Odstraňte případnou pěnu, a ještě horkou směs nalijte do čistých sklenic. Uzavřete, otočte dnem vzhůru, aby se víčko pěkně zatáhlo.

Jak skladovat bylinkové želé

Bylinkové želé se skladuje v pevně zavíčkovaných sklenicích ideálně na suchém a temném místě. Nezavařené želé je třeba uložit do lednice, kde vydrží až několik týdnů. Pokud jste želé zavařili, můžete ho uložit do spíže. Jeho trvanlivost je minimálně 1 rok.

Již otevřenou sklenici uchovávejte vždy v lednici a zpracujte přibližně do týdne.

Zdroje: bhg.com/, reneesgarden.com, tasteofhome.com, creativecanning.com, creativecanning.com, mountainfeed.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 1.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama