Reklama

Jiný kraj, jiný krajíc. Jaký chléb se vyplatí ochutnat?

Upéct domácí chléb se stalo zábavou a výzvou především během covidových uzávěr. Mnozí u koníčku zůstali a zkouší nejrůznější druhy chleba. Seznamte se s různými druhy chlebů napříč světadíly, poradíme vám, které vyzkoušet.

Reklama

Tradice pečení chleba

Chleba bývá zmiňován už ve starobylých indických textech z 10. století, ale předchůdce chleba byl upečen před šesti tisíci let Egypťany. Později byl základem jídelníčku v nejrůznějších světových zemích. Běžně se chleba pekl doma a měl dlouhou trvanlivost. Covidový lockdown mnohé vrátil ke kořenům a pečení domácího chleba se stává opět standardem. Základem našich i světových chlebů je mouka, voda a kvásek. Nejjednodušší na výrobu je chleba bílý z mouky, cukru, soli a vody. Namísto kvásku si pomáháme rychle kynoucím droždím.

V minulosti se pekaři těšili velké vážnosti, například v Německu byla za zabití pekaře trojnásobně vyšší pokuta než za zabití osoby jiné řemeslné profese. Vyšší ochrana byla vázána i s přísnějšími tresty samotných pekařů, pokud šidili a pekli nepoctivý chléb.

Druhy chleba se liší podle použitých surovin, jejich poměru i podle způsobu přípravy chleba. Ten může být pečený, smažený i vařený nad párou.

Každý národ tvrdí, že jejich chléb je nejchutnější, poznejte druhy chleba z různých koutů světa.

Chleba a chlebové placky ve světě

V saharské poušti byste objevili chleba, který se peče pod vrstvou písku a na něm se rozdělá oheň. Jistě je takový chleba křupavý, záleží však na tom, která ingredience v takto připraveném chlebu křupe nejvíce. Větší chuť byste měli na indické chlebové placky. Ty jsou kvašené a připravují se vhozením do pece a přilepením na stěnu. Známý je chléb pita, oblíbili jsme si jej plněný grilovaným masem. Do jídelníčků se dostala i francouzská bageta, samotní Francouzi si kupují čerstvou dvakrát denně, ráno a večer. Bageta je určena k okamžité konzumaci. V Rusku je v oblibě těžký a hutný chléb ze žitné mouky a v Karibiku vítězí nasládlý chléb z mouky kukuřičné. Skandinávci propadli chlebům, do kterých se přidávají brusinky, meruňky, ořechy aj. Ve Švýcarsku a Německu jsou známé chleby, které vydrží tři měsíce až půl roku.

Reklama

Chlebová mapa světa

Určitá podoba chleba nebo chlebové placky je pilířem různých světových kuchyní. Mnohé chleby a chlebové placky pronikly i do našich jídelníčků. Oblíbené jsou chleby indické, arabské nebo mexické. Recepty na chleba jsou poměrně snadné, můžete si je zkusit upéct i doma. Zapotřebí je jen základní vybavení.

Marocký chléb

V Maroku se vyrábí různé druhy chleba, oblíbené jsou placky sypané sezamovými semínky. Maji trvanlivost i několik dní. Placka se připravuje z rozváleného těsta o tloušťce asi 1 centimetr. Doma jej upečete z mouky, soli, sušeného droždí, olivového oleje a vlažné vody. Jakmile se placka rozválí, vtláčí se do povrchu semínka nebo sůl a nechává se kynout. Následně se peče v rozpálené troubě do křupava.

Čínské mantou

Chlebové bochánky se vyrábějí z pšeničné mouky, přidává se cukr, droždí, sůl a voda. Postup přípravy je podobný jako u českých buchet. Těsto se uhněte a nechává kynout. Bochánky se následně napařují, to jim dává nadýchanou strukturu. Podávají se jako příloha nebo se servírují s různou náplní.

Mexická tortilla

Chléb, který je běžně dostupný pochází z Mexika. Dle původního receptu se připravují placky z kukuřičné a pšeničné mouky. Hotová placka musí být pružná a křupavá, plní se nejrůznější náplní, servíruje se teplá i studená. Chutná výborně k salátům nebo k pikantním omáčkám. Tortilly jsou skvělým občerstvením pro hosty, můžete je s náplní zapékat v kontaktním grilu.

Na domácí přípravu potřebujete pšeničnou mouku, sádlo, prášek do pečiva, sůl a vodu. Placky připravíte na běžné pánvi.

  • Burrito – tortilla plněná masovou směsí s fazolemi, rýží nebo sýrem.

  • Tacos – menší tortilla v polovině přeložená s různou náplní.

Arabská pita

Pravá pita je doménou arabské kuchyně, ochutnáte ji v zemích Blízkého východu a rozšířila se i do středomoří. Placka je nadýchaná, připravuje se z kynutého těsta. Pita má uprostřed kapsu, která vzniká během pečení. Ta se obvykle plní grilovaným masem z jehněčího nebo vepřového masa. Doplňuje se různými druhy salátů a omáček.

Doma si pitu připravíte z mouky, droždí, soli, cukru a vlažné vody. Potřebovat budete kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem. Pánev se rozpálí na vysokou teplotu, po nafouknutí je placka hotová.

Indické chlebové placky

Indie je zemí mnoha chlebových placek. Populární je naan. Ten se připravuje v peci tvaru zvonu, lepí se na jeho stěny. Naan nahrazuje přílohu k hlavnímu jídlu, a dokonce i příbor. Jídlo se nabírá složeným chlebem. Jakékoliv jídlo z indické kuchyně můžete podávat s chlebem naan namísto rýže.

Čapáti je indický chléb z celozrnné mouky. Konzumuje se čerstvý a horký. Je to rozválená placka, těsto má sílu asi 2 milimetry. Čapáti se připravuje z celozrnné mouky, vody, soli s trochou oleje. Čapáti připravíte na pánvi, opéká se z obou stran. Při opékání se nafukuje.

Pro domácí přípravu placky naan budete potřebovat hladkou mouku, bílý jogurt, máslo, sušené droždí, sůl a vodu. Doma naan připravíte na klasické pánvi.

Obohaťte jídelníček a vyzkoušejte světové chleby. A šestnáctého října si na chleba vzpomeňte. Tento den se slaví Světový den chleba.

Zdroje: Insider.com, Lacademie.com, Kidadl.com, InsanelyGoodRecipes.com, TasteAtlas.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 30.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama