Přesně na gram: Jak vybrat kuchyňskou váhu

Zatímco některé pokrmy snesou notnou dávku improvizace a mnohé skvělé moučníky lze jednoduše vyčarovat s pomocí hrníčkových receptů, často se bez kuchyňské váhy neobejdete. Přesný poměr surovin je totiž u mnoha jídel zárukou perfektního výsledku. Prozradíme, jak vybrat praktickou a spolehlivou váhu.

Mechanická versus digitální

Mechanické váhy představují dobrou volbu, pokud potřebujete vážit větší množství surovin a několikagramová odchylka nehraje velkou roli. Obvykle se jedná o spolehlivé pracanty s dlouhou životností. Navíc nepotřebují žádný zdroj energie, takže nemusíte myslet na výměnu baterií. Vážení s nimi je jednoduché, stačí do misky nasypat nebo vložit surovinu a vyčkat, než se ručička ustálí na číselné stupnici.

Digitální váhy na trhu postupně převládají. Jejich hlavním benefitem je vysoká přesnost. Mnohdy mají také další užitečné funkce pro vyšší komfort vážení. Někdy jsou dodávány i s miskou, případně můžete použít jakoukoliv misku, kterou máte doma. Digitální váhy potřebují pro svůj chod zdroj energie, nejčastěji v podobě tužkových či jiných baterií.

Maximální zatížení

Pokud párkrát do měsíce upečete bábovku nebo moučník pro rodinu, bohatě si vystačíte s maximálním zatížením váhy do 5 kg. Tento údaj označuje nosnost neboli to, jaké množství suroviny dokážou váhy v jediném kroku zvážit.

K dostání jsou i modely s maximální zatížením až do 20 či 30 kg, které se uplatní zejména při profesionálním využití. Obvykle mají rovněž větší vážicí plochu.

Přesnost vážení

U mechanických vah může být odchylka přibližně 20 až 25 g. Pokud toužíte mít vše odvážené precizně, sáhněte proto spíše po některých z digitálních vah, u většiny z nich je totiž přesnost 1 g.

Existují i modely s ještě vyšší přesností. Ty využijete zejména při přesném odvážení kávy, čaje nebo koření.

Praktické funkce moderních kuchyňských vah

Tárování

Jednou z nejrozšířenějších funkcí je tárování. Umožňuje zvážit suroviny bez hmotnosti nádoby, ve které jsou umístěny. Tato funkce je vhodná také pro postupné dovažování. S tárováním se lze setkat u mechanických i digitálních vah.

Automatické vypnutí

Životnost baterií v digitálních váhách prodlouží funkce automatického vypnutí, kdy se přístroj po určité době nečinnosti sám vypne.

Určení objemu tekutých surovin

Některé digitální váhy dokážou nahradit odměrku. Po nastavení funkce u vážených tekutin zjistí jejich objem.

Volba měřících jednotek

U mnohých digitálních vah lze navolit místo metrického systému hmotnosti angloamerickou měrnou soustavu. Pokud se vám dostal do ruky zajímavý americký či britský recept, můžete si suroviny navážit pohodlně rovnou v librách.

Výpočet nutričních hodnot

Především příznivce zdravého životního stylu a sportovce může zaujmout chytrá váha, kterou lze prostřednictvím Bluetooth propojit s mobilní aplikací. Kromě hmotnosti si tato váha poradí i s určením nutričních hodnot potravin.

Detaily, které potěší

Některé kuchyňské váhy jsou dodávány i s praktickou miskou. Nemusíte tak spoléhat na to, co máte doma. Práci si ušetříte, pokud bude navíc miska vhodná pro mytí v myčce.

Proces vážení zpříjemní podsvícený digitální displej, který je dobře čitelný i ve zhoršených světelných podmínkách.

Jestliže bojujete s nedostatkem úložného prostoru a každý ušetřený centimetr místa se hodí, poohlédněte se po modelu se závěsným očkem. Naopak modely s neoddělitelnou miskou se hůře skladují a udržují.

Zdroje: choice.com.au, homeexplained.com, equalequip.com, bedbathandbeyond.com

Od: Jitka Kučová, 3.2.2023