Reklama

Tak to je hustý. Jak na zavářky do polévek a čím polévky doplnit?

Často používáme rčení, že polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Jak vykouzlit hustou a dobrou polévku, která zasytí a můžete si ji dát jako večeři? Vsaďte na zavářky, jíšky, kapání a knedlíčky. Poradíme vám, jak na to.

Reklama

Vraťte polévky do jídelníčku

Bývaly doby, kdy byla polévka jediným teplým jídlem dne. Později jsme ji měli pravidelně k obědu. V dnešní uspěchané době plné pracovních povinností, měníme často tradiční podobu oběda (polévka, hlavní chod, malý salát) za obloženou bagetu nebo jiný rychlý pokrm. Teplé jídlo se posouvá k večerním hodinám a schází se u něj celá rodina. Polévka zde má místo jen občas. Přitom je rychlým pokrmem, který zasytí a je výborným způsobem, jak do jídelníčku přidat luštěniny. Polévek naleznete nepřeberné množství, vyzkoušet můžete tradiční české a středoevropské i polévky exotické. Aby polévka byla sytým pokrmem, doplňte ji o jíšku, zavářku nebo nejrůznější knedlíčky a kapání.

Zahušťování polévek

Krémové polévky se nejčastěji zahušťují jíškou. Základním receptem je (na osobu) lžíce tuku a lžíce mouky, rozehřát do zhnědnutí a zalít vývarem nebo jinou tekutinou. Jakmile máte polévku uvařenou, můžete ji zahustit takzvanou polévkovou vložkou nebo zavářkou. Zavářky se připravují v podobě strouhání, kapání nebo jako různé podoby noků a knedlíčků. Mezi nejoblíbenější patří jistě játrové knedlíčky. Vyzkoušet můžete ale i knedlíčky z vinné klobásy (pouze se vytlačí vždy lžička do polévky) nebo ze syrových grilovacích klobásek.

Aby byla polévka sytější, můžete přidat hrst rýže, ovesné vločky, kroupy či krupky. Doporučuje se 40 g suché potraviny na 1 litr polévky.

Kapání do polévek

Základním receptem na kapání je směs 1 vejce, 1 lžíce mléka, 4 lžic hrubé mouky a soli. Všechny suroviny se smíchají v hrnečku a nechají chvíli v pokojové teplotě. Do polévky se vlévají přes cedník, struhadlo, děrovaný sáček nebo děrovanou vařechu. Přidáním většího množství mouky získáme těsto na polévkové noky. Pozor však na hustotu těsta, aby noky nebyly příliš tvrdé.

Reklama

Nejjednodušší je vaječné kapání, rozšlehané vejce se tenkým pramínkem vlévá do polévky.

Vyzkoušejte polévkové vložky

Polévkové vložky jsou samostatně vařené a servírují se odděleně od polévky. Každý si poté přidá odpovídající velikost porce. Polévkovou vložkou mohou být nudle, celestinské nudle, noky, zastřené vejce, opékané pečivo nebo strouhaný sýr. Perfektně vypadají šneci, připravení z těsta na noky. Těsto se usmaží, stočí na omeletu a stočené krájí.

Upečte svitky

Polévkové svitky se pečou na pánvičce nebo v troubě na pekáčku. Připravují se z vajec a mouky. Žloutek se utře a vmíchá se sníh z bílku. Mouka může být nahrazena strouhankou, krupicí, jemně krájenou houskou. Přidává se hrášek nebo houby, ochucuje se bylinkami. Směs se zprudka vlévá do pánve nebo na pekáč, rychle se smaží nebo peče. Okraje se zvednou. Hotový svitek se krájí. Servíruje se vedle polévky, podobně jako krutony.

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle snadno proměníte v nudle fritátové, polévkám sluší obě varianty. Připravte si půl hrnku mléka a prošlehejte v něm 1 vejce. Přidejte 60 g hladké mouky, osolte a můžete přidat i bylinky. Husté těsto rozetřete na pánev a opečte z obou stran. Placku srolujte a nakrájením získáte tenké celestýnské nudle. Pokud je ještě jednou opečete, budou z nich nudle fritátové.

Netradiční tipy na zavářky a polévkové vložky

  • Šunkový svitek – dvě vejce oddělte na žloutek a bílek. Z bílku vyšlehejte tuhý sníh. V mixéru smíchejte žloutky, 40 g změklého másla a 60 g šunky na kostičky. Přidejte 50 ml mléka, 80 g strouhanky. Na vymazaný a vysypaný pekáček směs vlijte a zprudka opečte. Hotový krájejte.

  • Vaječná sedlina – hotovou polévku nechejte vychladnout. Odlijte půl hrnku tekutiny, přidejte 1 lžíci polohrubé mouky, 4 vejce a sůl. Vše rozšlehejte. Ochutit můžete smetanou, solí, bylinkami. Přelijte do máslem vymazaného hrnečku a uvařte v páře pod poklicí.

  • Bramborové knedlíčky – prolisujte 120 g vařených brambor, přidejte 20 g másla a 1 vejce. Smíchejte s 40 g hrubé mouky. Tvarujte knedlíčky a ty usmažte na tuku.

  • Vaječná jíška – připravte si hrnek vody s nastrouhanou polévkovou zeleninou. Usmažte běžnou jíšku a rozklepněte do ní 2 vejce. Rychle míchejte a nechejte vejce ztuhnout. Poté zalijte připraveným hrnkem a nechejte provařit. Hotové přidejte do polévky.

Zdroje: HenryFordHealth.com, Sepalika.com, Healthline.com, SouthernLiving.com, BBCgoodFood.com, SimplyRecipes.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama