Reklama

Jak prodloužit životnost potravin: tajemství správné organizace v lednici

Šoupnete nákup bezmyšlenkovitě do lednice? Pak v ní budete mít brzy asi pořádný chaos a zároveň zbytečně snížíte životnost potravin. Při správném skladování si naopak uchovají cenné živiny, chuť, vůni, a navíc vydrží déle čerstvé. Ve výsledku si proto lépe pochutnáte a zároveň ušetříte.

Reklama

Organizace potravin v lednici

Každou lednici tvoří několik polic a přihrádek. V jednotlivých oddílech panuje odlišná teplota, a proto není jedno, kam jednotlivé potraviny uložíte. Obecně jsou nejteplejším místem dvířka, zatímco nejvíce chladno je ve spodní části lednice.

Horní a prostřední police

Sem patří potraviny, které je třeba rychle spotřebovat. Jsou to hlavně hotová jídla nebo ty druhy moučníků, které se uchovávají v chladu. Kromě nich je zde místo rovněž pro mléčné výrobky, uzeniny a potraviny s krátkou trvanlivostí.

Spodní police

V nejspodnější polici se skladuje čerstvé maso včetně ryb. A protože by zároveň neměly přijít do styku s ostatními potraviny, ty ukládejte jinam. Čerstvé maso a ryby nezapomeňte dát do uzavíratelné potravinové krabičky nebo mísy s víkem.

Přihrádka na zeleninu

Již samotný název napovídá, že sem patří zelenina, případně ovoce, které se může uchovávat v lednici (například borůvky, hroznové víno). Přihrádka na zeleninu se nachází ve spodní části lednice. Někdy tento oddíl tvoří více šuplíků, které umožňují přehlednější organizaci.

Prostor ve dvířkách

Rozhodně sem nepatří druhy potravin, které jsou vysoce citlivé na výkyvy teplot. Zabydlí se zde zejména nápoje (džusy, minerálky apod.), a to ve spodní části dvířek. Bez obav zde můžete skladovat také různé pochutiny (kečup, hořčice, marmeláda). V nejvyšší přihrádce dvířek se skladuje máslo, případně i vejce.

Reklama

Další pravidla pro skladování potravin v lednici

  • Nepřeplňujte zbytečně ledničku, zvýší se tím i spotřeba energie.

  • Snažte se nechat mezi jednotlivými potravinami alespoň malý prostor kvůli volnému proudění vzduchu.

  • Hotové jídlo skladujte ve vzduchotěsných nádobách a do ledničky je ukládejte nejpozději do 2 hodin po uvaření kvůli riziku množení bakterií.

  • Hlídejte si datum spotřeby. Pokud se blíží ke konci, dejte potravinu více na oči, abyste ji zavčas spotřebovali. Nové zásoby patří naopak dozadu.

  • Teplota v lednici by se měla pohybovat optimálně v rozmezí 0 až 8 °C. Teplota okolo 5 °C je tedy tak akorát.

  • Alespoň 1 x za čtvrtletí si zaslouží každá lednice důkladný úklid a vyčištění všech vnitřních ploch.

  • Ačkoliv dává mnoho domácností mléko do dvířek lednice, déle čerstvé vydrží, pokud bude uloženo v polici s ostatními mléčnými výrobky.

Co nepatří do lednice vůbec

Některé potraviny nejsou vůbec vhodné ke skladování v lednici. Z ovoce a zeleniny to jsou zejména banány, citrusy, rajčata, cibule, česnek a brambory. O chuť a aroma by v lednici přišly také bylinky, koření, káva a čaj.

Zdroje: realsimple.com, highspeedtraining.co.uk, lifestorage.com, eatright.org

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 13.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama