7 báječných kuchyňských pomocníků, které oceníte v každé kuchyni

Existuje spousta skvělých vychytávek, které práci v kuchyni usnadní, urychlí, a navíc často ušetří i drahocenné nervy. A ačkoliv se jedná o malé pomocníky, kteří nejsou žádnou drahou záležitostí, udělají opravdu velikou službu.

1. Lis na česnek

Česnečka, bramboráky, pečené maso, guláš. V tradičních českých receptech je česnek běžnou a oblíbenou ingrediencí. Jeho nezaměnitelnou chuť nelze ničím nahradit. Pokud potřebujete plátky nebo hrubé kousky česneku, vystačíte si s nožem, v opačném případě ale jistě rádi sáhnete po lisu na česnek.

Nejrozšířenější je klasický pákový lis na česnek s rukojetí, ale pořídit můžete i takzvané třítko nebo malé struhadlo. S těmito šikovnými pomocníky česnek snadno během krátké chvilky rozmělníte do požadované konzistence.

2. Magnetická lišta či blok na nože

Krájení, vykosťování, porcování, loupání. To vše jsou běžné úkony, ke kterým je zapotřebí kvalitní nůž. Bezesporu tak patří k vůbec nejdůležitějších prvkům v kuchyni a během přípravy jídla po něm sáhnete mnohokrát. Obvykle navíc potřebujete více druhů nožů s odlišnou velikostí a tvarem čepele.

Nože je důležité mít přehledně a bezpečně uspořádané. K tomu poslouží buď blok na nože, který se postaví přímo na kuchyňskou linku, případně magnetický držák (lišta) na stěnu.

3. Kvalitní škrabka na zeleninu

V šuplíku se svými rozměry takřka ztratí, přesto patří k nejvděčnějším kuchyňským pomocníkům. Kuchyňská škrabka ušetří čas i nervy. Snadno s ní oloupete mrkev, brambory, cuketu, ale i jablka nebo třeba kiwi. Při výběru se zaměřte především na kvalitu ostří a ergonomický tvar rukojeti.

Na trhu jsou dva základní druhy škrabek. Zatímco podélná škrabka se hodí zejména na brambory a menší druhy zeleniny či ovoce, příčnou škrabku s otočnou čepelí oceníte hlavně při loupání větších a dlouhých potravin.

4. Držák na poklice

Také už jste si někdy položili otázku: „Kam s nimi?“ Poklice nelze na rozdíl od hrnců skládat na sebe, a proto zabírají ve skříňce zbytečně mnoho místa. Řešením je závěsný nebo nástěnný stojan na poklice. Pojme poklice různých průměrů, a navíc jsou všechny okamžitě a snadno přístupné, kdykoliv je třeba.

Na trhu jsou k dostání i stojany na nádobí, z nichž mnohé jsou určeny právě pro poklice.

5. Pohlcovač zápachu do lednice

Z trochu jiného soudku jsou pohlcovače zápachu, které se vkládají do lednice. Přípravu jídla sice neurychlí, ale zato se postarají o to, aby si potraviny uchovaly své charakteristické aroma. V lednici dokážou udržet příjemné prostředí bez zápachu.

Pohlcovač zápachu existuje v mnoha různých provedeních a v lednici vydrží plnit svou funkci až několik měsíců. K osvědčeným prostředkům s neutralizačním účinkem patří také jedlá soda. Stačí ji nasypat do skleničky a vložit do lednice.

6. Sítko na koření

Při přípravě poctivých polévek, omáček, ale třeba i svařeného vína se nezřídka používají celé kusy koření, stejně jako listy nebo natě aromatických bylinek. A aby je poté nebylo nutné z hrnce složitě lovit, bude se hodit sítko na koření. Do něj se jednoduše koření a bylinky uzavřou a po dokončení pokrmů se sítko z hrnce opět vytáhne.

Sítko se používá i při přípravě sypaných čajů.

7. Držák na houbičku

Ačkoliv myčka nádobí je ve většině domácností již standardem, bez houbičky se v kuchyni stejně obvykle neobejdete. Ale pokud ji necháváte ležet volně u dřezu, často se dané místo zamokří nebo znečistí. Tuto situaci řeší držák na houbičku. Nalepí se přímo do dřezu, takže houbička nejenže zůstane stále při ruce, ale zároveň přispěje k udržování pořádku, protože se po použití sama do dřezu odkape.

Zdroje: insider.com, thespruceeats.com, bestproducts.com, delish.com

Od: Jitka Kučová, 5.1.2023