Reklama

Mochyně peruánská: Žlutý poklad ukrytý v lampionku

V dekorativním lampionku se nesměle schovává žlutooranžová kulička, která láká k nakousnutí. Pokud neodoláte, záhy zjistíte, že má velice příjemnou chuť. A jistě vás také potěší, že je mochyně bohatým zdrojem antioxidantů a vitamínu C.

Reklama

Jak chutná mochyně

Plody mochyně jsou šťavnaté a je pro ně charakteristická zvláštní sladkokyselá chuť. Někomu může připomínat ananas, někdo v ní cítí i stopy jahod či citrusů. Nelekněte se, že je povrch plodů lehce lepkavý, je to normální.

Mochyni lze jíst syrovou bez jakékoliv úpravy, jen je třeba vybírat pouze zcela zralé plody. Výborně se ale hodí rovněž k tepelnému zpracování včetně zavařování.

Mochyně v kuchyni

Pokud si nejste jistí, jak mochyni zpracovat v kuchyni, přinášíme několik zajímavých tipů. Dobrou zprávou je fakt, že je využití plodů velice všestranné.

  • Oživení ovocných salátů

  • Netradiční džemy a želé

Reklama

  • Zpracování do podoby sirupu

  • Do nápojů typu smoothie

  • Ozdoba rozmanitých dezertů

  • Posypka ranních ovesných kaší

  • Ovocné jednohubky máčené v čokoládě

Dokonalá jedlá dekorace

Mochyně patří k nejkouzelnějším jedlým dekoracím, které příroda nabízí. Nejvíce vynikne, pokud se použije plod včetně rozloupnutého lampionku. I běžným moučníkům jako mávnutím kouzelného proutku propůjčí atraktivní exotický vzhled.

Skvěle se hodí rovněž na rozličné dezerty, zmrzlinové poháry, dorty, stejně jako k ozdobení sklenic s míchanými nápoji.

Mochyně jako přírodní lék

Konzumace žlutých plodů je balzámem pro naše zdraví. Mohou se pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, dále v nich najdeme nezanedbatelné množství vlákniny, vápníku, beta-karotenu, prospěšných flavonoidů a dalších cenných mikroživin. Na druhou stranu má mochyně relativně málo kalorií, a proto jimi můžete bez obav oživit redukční jídelníček.

Mochyně je především účinným antioxidantem, kdy chrání buňky těla před volnými radikály. Svým složením povzbuzuje imunitní systém a působí protizánětlivě. Dále přispívá k normálnímu stavu kostí a má pozitivní efekt na trávení.

Jak pěstovat mochyni

Přestože pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, není složité vypěstovat rostlinu i v české zahrádce. Mochyně je totiž poměrně nenáročná jednoletka. Bude po vás pouze chtít, abyste jí dopřáli na živiny bohatou půdu s dostatkem vláhy a prosluněné stanoviště. V teplejších regionech může ozdobit přímo záhonky, ve vyšších polohách vsaďte spíše na skleník či fóliovník.

Můžete se ji vypěstovat přímo ze semínek, ale sazenice se vysazují ven nejdříve až polovině května, nesnáší totiž přízemní mrazíky. Mochyně vyžaduje podobnou péči jako rajčata, ostatně obě rostliny jsou z čeledi lilkovitých. A pokud toužíte po bohaté sklizni, nezapomeňte mochyni pravidelně zaštipovat.

Jak uchovávat mochyni

Plody mochyně se sklízí ještě před příchodem prvních podzimních mrazíků. Doporučuje se je skladovat včetně lampionku, ten totiž plody chrání před plísní a dalšími nepříznivými vlivy, čímž prodlužuje jejich trvanlivost. Na chladném a suchém místě může mochyně vydržet až několik měsíců

Pokud máte nadúrodu plodů, můžete je také nasušit. I v této podobě je mochyně velice chutná a stojí za vyzkoušení.

Zdroje: webmd.com, inthekitchenwithmatt.com, westcoastseeds.com, plantura.garden, plantura.garden

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 20.12.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama