Reklama

Vánoční trhy v Polsku: Vychutnejte si tradiční pochoutky a příjemnou atmosféru

Vánoční trhy v Polsku jsou velmi krásné, živé a zábavné. Můžete si pořídit mnoho dárků v malebných městech, kde to dýchá historickou atmosférou. Pod osvětlenými vánočními stromky vás čeká punč a tradiční speciality.

Reklama

Katowice

V Katowicích se konají vánoční trhy každým rokem. Je zde mnoho stánků s rozmanitým zbožím. Jsou rozmístěny na náměstí Rynek, poblíž kterého stojí katedrála a dřevěný kostelík. V rámci trhů se koná kulturní program, který vás bude bavit. Koupíte si řemeslné výrobky, keramiku, vánoční i dřevěné hračky. Ochutnáte perníky, včelí med, sýry a rozmanité likéry i medovinu. V gastrozóně vás čekají polské speciality.

  • Kdy: 18. 11. 2022 – 8. 1. 2023
  • Kde: Rynek w Katowicach

Štětín

Vánoční trhy ve Štětíně jsou velmi krásné. Čeká vás jarmark s mnoha stánky, kde si nakoupíte rukodělné výrobky na třech náměstích. Vyzkoušíte místní gastronomické speciality, teplou čokoládu, kořeněný punč a poslechnete si koledy a možná potkáte i svatého Mikuláše. Město Štětín leží na řece Odře a je zde plno památek. Při procházce s vánočním osvětlením spatříte Štětínský zámek, Národní muzeum nebo baziliku Sv. Jakuba Apoštola.

  • Kdy: 2. 12. 2022 – 22. 12. 2022
  • Kde: Aleja Kwiatowa, Plac Adamowicza, Plac Lotników, Deptak Bogusława

Jelenia Gora (Jelení hora)

Jelenia Gora leží poblíž českých hranic a je tam snadný dojezd. Navštívíte Mikulášovo veselé městečko, které se bude konat na Placu Ratuszowym. Můžete si vyzkoušet tradiční řemesla, malování perníčků nebo malování vánočních ozdob, které jsou i na prodej. Na náměstí je umístěn velký vánoční stromek s baňkami. Jako dárky si můžete pořídit perníčky, sýry, keramiku, trpaslíky, věnce, dřevěné ozdoby a výrobky z kovářské pece.

Reklama

  • Kdy: 15. 12. 2022 – 18. 12. 2022
  • Kde: Plac ratuszowy

Waršava

V hlavním městě Polska, pod impozantní radnicí a na dalších místech se najdete stánky s ručně vyráběnými dekoracemi, ozdob ze slámy, dřeva a háčkované výrobky. Zakoupit si můžete také pletené ponožky, čepice a dekorace z různých materiálů. V rámci programu uvidíte lidové tance a živý betlém. Dáte si preclíky a zapijete jej tekutým medem, který je zde velmi populární. Na vánočním jarmarku je i ledová plocha na bruslení a mnoho stánků s občerstvením. Nudit se tu nebudete, zažijete tu pravou vánoční atmosféru.

  • Kdy: 26. 11. 2022 – 6. 1. 2023
  • Kde: Barbakan

Gdaňsk

Vánoční trhy v městě Gdaňsk na severu Polska jsou pohádkové. Vše je krásně nasvětleno a čeká vás bohatý program. Pochod elfů, zimní krajina, sněhová královna a koledníci. Trhy mají pohádkovou polární tématiku. Nakoupit si můžete originální šperky, například z jantaru, který je zde velmi rozšířen, vánoční ozdoby a keramiku. Nebude chybět vánoční stromek, obří sněžítko a vstupní brána, která bude sloužit jako adventní kalendář. Ochutnáte místní speciality, typickou polskou kuchyni, bigos, bramboráky nebo pirohy a také medovinu i svařené víno.

  • Kdy: 18.11. 2022 – 23.12. 2022
  • Kde: Targ Weglowy, Tkacka a Bogusławskiego ulice

Zdroje: wise.com, vanocnisen.cz

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 14.12.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama