Reklama

Bylinkový, ovocný či pikantní: Ochucený ocet zvládne každý

Dokonce i obyčejný ocet můžete pozvednout na vyšší úroveň a vyčarovat z něj opravdovou delikatesu. Poté s ním skvěle dochutíte třeba oblíbený zeleninový salát. A jestliže pro něj najdete krásnou sklenici nebo láhev, rázem ho proměníte v originální dárek pro své blízké.

Reklama

Jak na výrobu domácích ochucených octů

Stačí mít po ruce oblíbený vinný ocet, případně běžný kvasný lihový ocet. Dochutit ho můžete podle libosti třeba bylinkami, kořením, ovocem či jedlými květy. Tím získá netradiční, avšak velice příjemnou chuť a vůni.

Nepotřebujete sice žádné speciální kuchařské umění, chybět by vám však neměla trpělivost. Při přípravě ochuceného octa se totiž nevyplatí pospíchat, jenom tak se plně rozvinou nové vlastnosti, které ocet přejme z použitých ingrediencí.

Hotový ochucený ocet se skladuje na chladném a temném místě. V ideálním případě mu proto vyčleňte místečko v lednici. V té by měl bez újmy vydržet až 6 měsíců až 1 rok od výroby.

Domácí ocet ochucený čerstvými bylinkami

Čerstvě utržené bylinky opláchněte a podrťte v hmoždíři nebo nasekejte na menší kousky. Vložte do čisté sklenice a zalijte nejlépe vinným octem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a po dobu 2 týdnů nechte stát při pokojové teplotě, avšak mimo dosah přímého slunečního záření. Na závěr slijte do čisté sklenice.

Pro výrobu ochuceného octa z čerstvých bylinek se hodí například pažitka, libeček, kopr, tymián či bazalka.

Reklama

Voňavý ocet se sušenými bylinkami

Když zrovna nejsou po ruce čerstvé bylinky, lze klidně použít i ty sušené. Pouze postup přípravy je trochu odlišný. Sušené bylinky vložte do láhve z varného skla. V hrnci ohřejte ocet, ale nevařte. Právě horkým octem zalijte připravené bylinky. Sklenici pevně uzavřete a mimo přímé slunce ponechte 1 týden stát při pokojové teplotě. Poté přeceďte do čisté lahve a uchovávejte v chladu.

Ze sušených bylinek můžete použít například meduňku, estragon, šalvěj nebo třeba majoránku. A pokud jste příznivci ostřejších chutí, můžete klidně přidat i pálivou chilli papričku.

Všestranný ocet z jablečných slupek

Pokud vám zůstaly zbytky jádřince a jablečné slupky třeba po přípravě štrúdlu, můžete je prakticky zužitkovat a použít na výrobu jablečného octa. Mějte na paměti, že zbytky jablek musí být zcela zdravé.

Budete potřebovat 400 až 500 g zbytků jablek, 2 až 3 šálky převařené vody a 2 až 3 lžíce cukru. Do vody přidejte cukr (na 1 šálek vody použijte 1 lžíci cukru) a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zbytky jablek vložte do větší sklenice a zalijte cukrovou vodou. Sklenice by měla být zaplněná pouze zhruba ze dvou třetin. Na její hrdlo pomocí gumičky či provázku umístěte bavlněné plátno. Nechte stát 7 až 10 dní při pokojové teplotě.

Každý den obsah sklenici důkladně promíchejte. Nelekejte se, když začne obsah sklenice pěnit a tmavnout. Po uplynutí doby jablečný ocet sceďte, překryjte čistým plátýnkem a na tmavém místě nechte ještě 2 až 4 týdny stát. Poté již můžete pevně uzavřít víčkem a uložit do lednice.

Další tipy na přípravu ochucených octů

  • ochucený ocet můžete ozdobit snítkou sušené bylinky

  • pokud použijete dekorativní sklenici, vznikne krásný a originální dárek

  • při výrobě si poznačte datum přípravy, abyste dodržely předepsaný čas louhování ingrediencí

  • nebojte se experimentovat a kombinovat různé ingredience (např. rozmarýn s citronovou kůrou, pažitkové květy s chilli, maliny s meduňkou apod.)

  • ačkoliv lze použít i kvasný lihový ocet, vinný ocet má jemnější chuť a je proto vhodnější

Zdroje: thespruceeats.com, growagoodlife.com, thespruceeats.com, tasteofhome.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.12.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama