Čarování s bylinkami: Provoňte domov od podlahy až po půdu

Většina z nás si spojuje bylinky především s jejich okouzlujícími léčivými účinky, případně si vybaví aromatické zelené koření, které dochutí nejeden pokrm. Bylinky ale dokážou mnohem více. Vyrobíte z nich bylinkový polštářek pro spokojený spánek, sáčky do sušičky nebo třeba voňavý osvěžovač vzduchu

Aromaterapie pro sladké snění

„Zavřít oči a spát“. Kéž by to bylo tak jednoduché. Dnešní hektická doba klidnému spánku příliš nenahrává a mnozí z nás se v posteli dlouhé hodiny převalují, zatímco kýžený spánek stále nepřichází. Než sáhnete po tabletkách, můžete si na pomoc přizvat bylinky. A to rovnou do polštáře, na který každý den uléháte.

Nachystejte si hrst sušených bylinek s uklidňujícím účinkem. Patří k nim například levandule, meduňka, chmel nebo rozmarýn. Potřebovat budete také voál, případně lze sáhnout po staré zácloně s hustým vzorem. Vystřihněte z ní obdélník o rozměru přibližně 20 x 10 cm. Přehněte na poloviny a dvě strany sešijte. Zbývajícím otvorem dovnitř nasypte bylinky, nakonec otvor zašijte. Bylinkový polštářek si můžete vložit přímo do povlaku na polštář nebo pod něj.

Jak na bylinkové sáčky do sušičky

Sušička patří k nejoblíbenějším pomocníkům v domácnosti. Šetří totiž čas i nervy při žehlení. Drobnou vadou na kráse je fakt, že prádlo vytažené ze sušičky obvykle příliš nevoní. Řešením jsou sice kupované vůně, ale ty nejsou úplně levné a jejich aroma každému nemusí sednout. Můžete si ale sami vyrobit vlastní sáčky do sušičky, a to za pár korun.

Připravte si bavlněné čtverce látky o rozměru zhruba 10 x 10 cm. Použít můžete klidně i staré prostěradlo nebo nepoužívaný povlak na polštář. Všechny strany zastřihněte entlovacími nůžkami, aby se látka netřepila. Tři strany lícem k líci sešijte ručně nebo s pomocí šicího stroje. Poté otočte a sáček naplňte oblíbenou aromatickou bylinkou. Horní část pevně zavažte například jutovým provázkem. Vložte do spotřebiče společně s prádlem. Pokud budete mít pocit, že již prádlo přestává vonět, stačí obsah sáčku jednoduše vyměnit.

Úchvatně provoní celý domov

Vlastnoručně vyrobené osvěžovače vzduchu si můžete udělat na míru podle svého vkusu. Navíc budete přesně vědět, co obsahují. Zpříjemněte si svůj pobyt doma a obklopte se omamnou bylinkovou či květinovou vůní.

Na přírodní osvěžovač vzduchu budete potřebovat voňavé bylinky, alespoň 50 % alkohol bez aroma (vodka, konzumní líh) a destilovanou vodu. Bylinky vložte do skleněné nádoby a zalijte alkoholem tak, aby byly zcela ponořené. Uzavřete víčkem a skladujte na tmavém místě po dobu nejméně 2 týdnů, ale klidně i déle. Občas můžete sklenici protřepat. Následně přefiltrujte přes plátýnko a prozatím pouze část nalijte do lahve s rozprašovačem. Na 1 díl bylinkového alkoholu přidejte 10 dílů destilované vody. Poté vůni vyzkoušejte. Pokud je příliš málo intenzivní, přidejte více vůně.

K výrobě domácího osvěžovače se hodí například levandule, okvětní lístky růží a pivoněk, jasmín, šeřík, rozmarýn, tymián nebo máta. Můžete je také libovolně kombinovat.

Zdroje: thepracticalherbalist.com, freshbitesdaily.com, blog.mountainroseherbs.com, finegardening.com

Od: Jitka Kučová, 2.12.2022